Инфлацията и конкуренцията са забавили растежа на Google през второто тримесечие

Инфлацията и конкуренцията са забавили растежа на Google през второто тримесечие

Инфлацията и конкуренцията са забавили растежа на Google през второто тримесечие

През второто тримесечие чистата печалба на интернет гиганта Google бележи спад, а растежът се е забавил, но пазарът очакваше и по-лоши резултати след свиването на бюджетите за реклама вследствие на икономическата криза, предаде Франс прес.

Според публикуваните вчера резултати за тримесечието нетната печалба на компанията майка на Google - Alphabet - е намаляла с 13% на годишна база до 16 милиарда долара, информира БТА.

За периода от април до юни калифорнийската група отчита оборот от 69,7 млрд. долара, което представлява ръст от 13%. Това е най-ниският темп на увеличение на приходите й на годишна база от второто тримесечие на 2020 г. насам, когато рекламодателите, и най-вече туроператорите, внезапно "спряха кранчето" в началото на пандемията.

"Това е подходящ момент да прецизираме приоритетите си", заяви шефът на Alphabet Сундар Пичай в конферентен разговор с анализатори. "Това е възможност да осмислим нещата и да се уверим, че работим върху правилните проекти", допълни той.

Пичай отбеляза, че приходите от реклама на търсачката и облачните услуги са допринесли за растежа на групата, възлизайки съответно на 40,7 млрд. и 6,3 млрд. долара.

На Уолстрийт  акциите на компанията поскъпнаха с около 4% в електронната търговия след затварянето на борсата. Пазарът очакваше резултатите на световния лидер в онлайн рекламата като своеобразен барометър за отрасъла, особено след тези на Snap и Twitter от миналата седмица, отбелязва АФП.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ