Благодаря за урока, Нелсън!

Благодаря за урока, Нелсън!

Благодаря за урока, Нелсън!

Наскоро взех уроци по рисуване от Нелсън Шанкс в неговото невероятно „образователно студио” (Studio Incamminati).

Ако не сте чували за Нелсън, той е световно признат художник. Бил е избиран за автор на портрети на световноизвестни личности като Лейди Даяна, Лучано Павароти, Бил Клинтън, папа Йоан Павел II. Прочут е с това, че е способен да улавя най-фините линии в образите на обектите, които вижда.

Веднъж, по време на курсовете при него, докато правех достоен за съжаление опит да хвана формите на рисувания от мен обект – форма на човек – хванах четката и я впуснах в употреба върху платното с грациозни движения на лама върху ледена пързалка. Мислех, че познавам напрежението. Оказа се, че дори не съм бил близо до него.

Винаги съм имал голямо уважение към художниците и изкуството. В нашата агенция постоянно съм се възхищавал на работата на дизайнерите ни. Все още гледам на това, което правят като на форма на магия от друг свят. Не бях попадал в положение, от чиято гледна точка мога да видя колко трудно е „наистина да виждаш всичко”, както го прави Нелсън. Колкото по-дълго се взирах в моя обект, толкова повече от него започвах да виждам – поне в ума си. Ситуацията ми напомни първия път, в който разбрах, че наистина имам нужда от очила. В един момент седиш в кабинета на очния лекар. В следващия ти предписват стъкълца и бум! Виждаш, че всъщност има модели върху плаката.

Този мой скромен опит и прозрение пред някой толкова почитан в света на изкуството беше вдъхновяващ.

Кой в рекламната си агенция не е имал случаи, в които работата на дизайнера и копирайтъра не са съвсем в синхрон. Все пак, като казваме „не” на идеята на някого, създаваме и същевременно преодоляваме някои от най-големите предизвикателства в бизнеса с изготвяне на реклама. И къде ни води това? В крайна сметка мисля, че всички наши агенции могат много да спечелят, ако хората, които работим в тях, влязат в обувките на друг за известно време, дори за час.

Какво ли е да си финансов директор и да слагаш черта над разпределението на парите? С какви ли впечатления би останал старшият арт директор, ако присъства на някоя важна среща с клиент? Може би копирайтърът може да опита да направи няколко аматьорски илюстрации, за да изрази като картина какво има предвид с идеята си.

Сигурно ще бъдете изненадани от резултатите. Нищо не изгражда уважение и истински дух на отбор по-добре от съпреживяването. Със сигурност, неразбирателствата и споровете ще продължат, но да научиш какъв е светът на някой друг отвътре ще ви отведе на места, където не сте били. Буквално и образно казано.

Благодаря за урока, Нелсън!

Питър Мадън в AdvertisingAge

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

bTV се разделя с Антон Хекимян
Неизвестно за известните: Фил Найт основал империята Nike с $500 заем от баща си
Земеделският министър: Проверка показа, че надценката при млечните продукти стига до 70% в магазина
5 неща, които нарцисистите винаги правят, когато говорят с другите. И как да реагираме
Независима ли държава е България?
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
Установиха как ниските температури повишават апетита на бозайниците
Citi предупреди персонала си в Обединеното кралство за възможни съкращения