Илoн Мъск създава фирма за мозъчни електроди

Илoн Мъск създава фирма за мозъчни електроди

Илoн Мъск създава фирма за мозъчни електроди

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск положи начало на Neuralink - стартъп, който цели да разработи технология, свързваща човешките мозъци с компютрите, предава Би Би Си. 

По сведения на "Уолстрийт джърнъл", по късно потвърдени в съобщение в Twitter от самия Мъск, компанията е в много ранна фаза на развитие и е регистрирана като фирма за медицински изследвания. Тя ще сътвори т.нар. технология на "невронната дантела", която би могла да имплантира електроди в мозъка. Техниката може да бъде използвана за подобряване на човешката памет, или за добавяне на изкуствен интелект към човешкия. 

Според "Уолстрийт джърнъл" водещи академици в тази експертна област са се подписали да работят за фирмата, която ще бъде финансирана с лични средства на Мъск. Специалисти в областта си представят в бъдеще да може да има времена, в които хората да качват (upload) и свалят (download) мисли. 

В туит снощи Мъск потвърди за съществуването на компанията и посочи, че още подробности за нея ще бъдат огласени публично следващата седмица чрез WaitButWhy - сайт за показване на дълги и сложни неща с илюстровани публикации. 

Илон Мъск е смятан за един от най-големите визионери на Силициевата долина в момента. Със сигурност той е един от най-заетите предприемачи в нея, отбелязва Би Би Си. Освен че управлява компанията за производство на електромобили Tesla, Мъск е свързан и с ръководството на гиганта за космически изследвания Space X, както и с проекта за преосмисляне на транспорта на човечеството Hyperloop. 

В Twitter Мъск посочва, че ще му бъде трудно да отделя време и на новата компания, "но екзистенциалният риск е твърде висок това да не се направи". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ