Най-важният фактор в една връзка

Най-важният фактор в една връзка

Най-важният фактор в една връзка

„Ако трябва да изберете едно единствено най-важно нещо в една връзка, какво ще е то?“

Психотерапевтът Джон Ким задава този въпрос в затворената Facebook група, която администрира. Ето какви са резултатите, които споделя в статия за Psychology Today:

Сред общо 165-те отговора, които получава, най-популярният е "уважение".

Психотерапевтът предполага, че този избор означава, че отговорилите по този начин вероятно са усетили липсата на уважение в опита си от предишни връзки. Това е създало отпечатък. Друг интересен факт е, че всеки един от тези, които са посочили факторът "уважение" е жена.

Отговорът на този въпрос е истинска проверка за температурата на взаимоотношенията днес. Липсва ни уважение е нещо, което вероятно е оставено настрана, нещо на което не се обръща внимание. Но без него не може да бъде изградено доверие. А без доверие няма нищо. Само кожа, пише Ким.

Уважението е здравата почва, от която връзките се нуждаят, за да растат.

Нека видим какво е уважението. Речникът го дефинира като „зачитане, чувство на почит, ценене на личността; признаване на достойнствата“.

Според Джон Ким, уважение означава, че никой няма власт над някой друг. Означава, че не е нужно да сме съгласни с някого, за да го обичаме. Уважение означава да осигуриш на другия пространство да има свое мнение и свой път. Уважението означава да оставиш на мира. Да приемаш, да не съдиш. Да не реагираш. Да не контролираш. Да позвволиш на другия да бъде себе си, да расте и да се развива. Означава да не налагаш своите критерии и определения върху някой друг. Означава да работиш върху собствената си същност. Да отговаряш за собствения си живот.

Прочетете пълния текст на страницата на Obekti.bg.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ