Необикновените рибари на Шри Ланка

 Необикновените рибари на Шри Ланка

Необикновените рибари на Шри Ланка

Ако някога посетите Шри Ланка, най-вероятно ще се натъкнете и на нейните необикновени рибари. Вместо да седят удобно на камък край водата с бира в едната ръка и въдица в другата, те се извисяват на забити в пясъка пръти на няколко метра навътре в морето, разказват колегите от Obekti.bg.

Колкото и да е странно, този подход не е древен. Всъщност риболовът на кокили е скорошна традиция, която най-вероятно води началото си от Втората световна, когато недостигът на храна и пренаселените места за риболов са накарали няколко мъже да изберат нов метод на улов. Първоначално са ловели риба от корабокруширали кораби и свалени самолети, но след това са започнали да издигат кокили край кораловите рифове.

Днес обаче това е една туристическа атракция, тъй като води до слаб улов на петниста херинга или скумрия.

През 2004 г. цунамито, което опустоши голяма част от крайбрежието на Индийския океан, завинаги променя брега на Шри Ланка и намалява достъпа до този вид риболов. Той спира изцяло по време на годишните мусони. Днес малцина рибари са готови да прехвърлят своите кокили на синовете си, вместо да ги дадат под наем на "актьори", които се представят за рибари пред фотографи и туристи. Не е известно дали мъжете на снимките, които ви показахме, са истински рибари или просто актьори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ