Отвориха призрачен град в Кипър за първи път след 46 години

За първи път от 46 години насам граждани се разходиха из „Вароша“, известен като призрачния град, а в миналото - квартал на Фамагуста в Кипър.

Стотици стигнаха до плажа на някогашния елитен туристически курорт по нова асфалтова настилка, сред заградени с полицейски ленти домове без прозорци и ръждясали сгради, погълнати от времето, пише „Асошиейтид Прес“.

Докато кипърските турци определят момента като „исторически“, гърците са на противоположно мнение. Президентът на Кипър, Никос Анастасиадес, осъди откриването като „грубо нарушение на международното право“. Правителството в Никозия заяви, че това нарушава резолюциите на ООН и подаде жалба в Съвета за сигурност.

Гражданите имат опасения, че това е първата стъпка на Турция да превземе напълно града-призрак. Държавният глава вече е изразил недоволството си пред ООН, ЕС и други международни организации, а генералният секретар на ОНН Антониу Гутериш сподели притеснения относно действията на Анкара.  Междувременно Съветът за сигурност на ООН излезе със специален призив за отмяна на действията по отварянето на Вароша в окупираните северни територии на Кипър. Президентът на Съвета направи специално изявление тази нощ след като на закрити консултации бе обсъдена жалбата на Република Кипър.

Съветът за сигурност отново потвърждава статута на Вароша, както е посочен в предишните резолюции на ООН (550 от 1984 г. и 789 от 1992 г) и заявява, че не трябва да се предприемат никакви действия, които не са в съответствие с тях. Съветът „изразява дълбоката си загриженост относно съобщението в Анкара на 6 октомври за откриване на бреговата линия във Вароша и призовава за отмяна на този начин на действие, както и за избягване на всякакви едностранни действия, които биха могли да увеличат напрежението на острова“, се подчертава в изявлението. Съветът потвърждава също така ангажимента си за постигане на трайно, всеобхватно и справедливо уреждане на Кипърския въпрос, основаващо се на двуобщностна двузонална федерация с политическо равенство, както е посочено в резолюциите на ООН.

Удовлетворението на кипърското правителство от позицията на Съвета за сигурност изрази постоянният представител на Кипър при ООН посланик Андреас Мавроянис. Той апелира към властите в окупираните територии и по-специално към Турция да прекратят и да оттеглят всички действия, които унищожават перспективите за решаване на Кипърския въпрос.

Кипърските гърци от предградието „Вароша“ напускат къщите си през 1974 г., когато турски военни сили нахлуват след преврат на поддръжници на съюз с Гърция. Оттогава районът е отцепен и поставен под турски военен контрол. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че в момента се извършва опис на всички имоти.

Луксозните хотели в курорта са посещавани от Бриджит Бардо, Елизабет Тейлър и редица други популярни личности от миналия век.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ