Петте книги, които Бил Гейтс препоръчва за това лято

Ако търсите добро четиво за следващите няколко месеца, не може да сбъркате със следващите пет заглавия, препоръчани от Бил Гейтс.

Съоснователят на Microsoft и фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" неведнъж е заявявал, че прочита по около 50 книги годишно и често си прави записки, когато нещо грабне вниманието му. Бизнесменът често публикува впечатления и препоръки на сайта на своя блог.  

Ето петте книги, които Гейтс препоръчва да се прочетат това лято:

"Everything Happens for a Reason and Other Lies I've Loved" by Kate Bowler ("Всичко се случва по някаква причина и други лъжи, които обичах" от Кейт Боулър)

"Не всичко се случва поради някаква причина", пише Гейтс за книгата на Кейт Боулър, която документира търсенето на отговори и поставя под въпрос нейните духовни убеждения, след като е получила диагноза за рак. "Не бях изненадан да разбера, че книгата на Боулър понякога е сърцераздирателна", казва Гейтс. "Но не и очаквах да е забавно. Има смисъл в разбирането, че не на всеки въпрос "защо" може да даде ясен отговор.

"Leonardo da Vinci" by Walter Isaacson ("Леонардо да Винчи" от Уолтър Айзаксън)

Повече от един художник, Леонардо е изобретател, инженер, медицински изследовател и т.н. "Когато погледнете многото способности на Леонардо и няколкото му недостатъка, това, с което се отличава преди всичко, е усещането му за чудо и любопитството", пише Гейтс. "Когато е искал да разбере нещо, той го е наблюдавал внимателно, описвал е мислите си и след това се опитвал да разбере всичко", пише той. Според Гейтс Айзаксън е свършил чудесна работа, като е разгледал всички различни аспекти от живота на Леонардо. "Повече от всяка друга книга за Леонардо, която съм чел, тази ми помогна да го видя като човешко същество и да разбера, колко особен е бил той", казва Гейтс. "Той се е доближил до разбирането на почти всичко на планетата, което по това време е било известно."

"Origin Story: A Big History of Everything" by David Christian ("История на произхода: Голяма история на всичко" от Дейвид Крисчън)

Историкът Дейвид Крисчън е създателят на Голямата история - безплатен онлайн курс, който проследява онова, което знаем за последните 13,7 млрд. години на съществуване от Големия взрив и произхода на живота до сложните общества, в които живеем днес. Гейтс описва проекта като "любим курс на всички времена", така че не е изненада, че той харесва тази книга, която свързва голяма част от историята. Книгата "ще ви даде по-голяма оценка на мястото на човечеството във Вселената", казва Гайтс.

"Lincoln in the Bardo" by George Saunders ("Линкълн в Бардо" от Джордж Сондърс)

"Мислех, че знам всичко за Ейбрахам Линкълн, но този роман ме накара да преосмисля фрагменти от живота му", пише Гейтс за книгата, която той нарича "история на американския призрак". "Линкълн в Бардо" е роман, който съчетава фантастиката с историята. Сюжетът се разгръща една нощ малко след смъртта на 11 годишния син на Линкълн, Уили. Историята дава ново разбиране за скръбта, преживяна от семействата, които губят децата си в битка. Както пише Гейтс, не знаем, че смъртта на Уили е променил начина, по който Линкълн е гледал на войната. Но можем да си представим, че скръбта на Линкълн е подкрепила решението му да гарантира, че резултатът от войната оправдава тежките загуби.

"Factfulness" by Hans Rosling, with Ola Rosling and Anna Rosling Ronnlund ("Факти" от Ханс Рослинг, заедно с Ола Рослинг и Анна Рослинг Роннунд)

Гръцкият автор Ханс Рослинг, който почина миналата година са, описва творбата си като "последната битка в мисията ми цял живот да се боря с опустошителното невежество". В книгата ,може да срещнете много от посланията, които Гейтс се опитва да накара хората да проумеят. Животът става много по-добър, въпреки че светът може ощв да се подобри. В книгата, според авторите, са описани 10-те инстинкта, които нарушават нашата перспектива за света, което ни води до драматично подценяване на напредъка, който сме направили като общество. "Това са подходящи последни думи от един брилянтен човек и една от най-добрите книги, които някога съм чел", споделя Гейтс.

Източник:  Business Insider

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ