Пол Маккартни се застъпи за кравата Пенка

Пол Маккартни се застъпи за кравата Пенка

Пол Маккартни се застъпи за кравата Пенка

Легендарният бийтълс сър Пол Маккартни се обяви в защита на прочулата се вече в цял свят българска крава беглец Пенка.

Тя се отдели от стадото си и мина в съседна Сърбия, а после се върна, с което образно подписа смъртната си присъда, тъй като Сърбия не е член на ЕС, а съюзът има сериозни правила за ветеринарен и фитосанитарен контрол.

„Мисля, че би било наистина чудесно, ако тази бременна крава получи помилване. Тя не е направила нищо лошо”, написа сър Пол във „Фейсбук” и посочи линк към петицията за спасяването на кравата Пенка. Призивът му е събрал 1800 харесвания.

 Преди дни стана ясно, че Пенка не е бременна. Коментарът на сър Пол Маккартни идва след като в средата на седмицата Българската агенция за безопасност на храните излезе с предварително становище, че кравата трябва да бъде евтаназирана възможно най-скоро. Отговорността за окончателното решение по казуса бе възложена на шефа на агенцията д-р Дамян Илиев. Впоследствие бяха назначени и нови изследвания.

Европейската комисия също излезе с коментар за прочулата се българска крава. "Има ясни правила за придвижване на животни от трети страни към страни от Европейския съюз”, заяви Ана-Кайса Итконен, говорител на ЕК.

„Пенка е върната на България и местните служби са отговорни за нейното здраве и за сигурността на хората. Не искам да създавам паника покрай Пенка. Не съм наясно какви решения могат да вземат българските служби, тъй като тестовете, които трябват направени на Пенка, още не са завършени”, добави тя.

Позицията на ЕК по този казус е, че най-важното е здравето на хората и безопасността на животинските и растителни хранителни продукти.

От БАХБ днес обявиха, че досегашните лабораторни анализи на кравата, пребивавала 15 дни в Сърбия и преминала обратно границата, са благоприятни. Животното се изследва за вируси, чието отхвърляне е важно, за да се предотврати появата на икономически опасни болести като син език, заразен нодуларен дерматит и др., поясняват от агенцията.

Окончателните резултати ще излязат в понеделник, като животното остава под карантина.

До края на седмицата ще продължат и срещите на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев с колеги от Сърбия по трансграничното сътрудничество в областта на ветеринарната дейност.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ