Приключенията на най-известния носорог Бъртъс

Приключенията на най-известния носорог Бъртъс

Приключенията на най-известния носорог Бъртъс

Бъртъс, мъжки екземпляр от вида Индийски носорог, който години наред обитаваше зоопарка в Единбург, беше изпратен на "любовна експедиция" в Индонезия, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. 

Той пропътува над 11 500 километра, придружен от собствен ескорт от ветеринари и охранители.

10-годишният Бъртъс вече се намира в новия си дом - зоопарка "Бату Сикрет" в провинция Източна Ява. Самецът не само ще "предложи услугите" си като осеменител, но и ще участва в кампании за насочване на общественото внимание към усилията за опазване на вида на местните природозащитници.

Индийският носорог е класифициран като "уязвим" вид. В естествена среда в Североизточна Индия и Непал са останали едва около 3500 екземпляра от най-едрите сред всички видове носорози. 

Бъртъс е прекарал осем от десетте си години живот в Единбургския зоопарк. Носорогът, участвал в телевизионна кампания, се славеше като една от звездите на зоологическата градина. Той влезе в новините и през 2016 г., когато заради зъбобола му се наложи да бъде повикана пожарната.  От Единбургския зоопарк описват раздялата с дългогодишния обитател като "горчива". Ограждението на Бъртъс ще бъде преустроено, за да посрещне двойка нови млади мъжки носорози. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ