Снимката на седмицата: "Кит поглъща морски лъв"

Снимката на седмицата: Кит поглъща морски лъв

Снимката на седмицата: "Кит поглъща морски лъв"

Фотографията безспорно е умение да уловиш момента и има някои случаи, при които това се получава толкова перфектно, че авторът на съответната снимка се сдобива с международна популярност. Такъв е случаят от тази седмица с Чейс Декър - мъж на 27 години, който успява да заснеме фотокадър с гърбат кит, който е изплувал над морските вълни с отворена уста и "поглъща" морски лъв (вид голям тюлен). 

Подобен случай е заснет за първи път, отбелязва BBC News. Това явление в природата и между животните не е било снимано, въпреки че има много туристически експедиции за наблюдение на китове по света. 

Чейс Декър в фотограф на дивата природа и морски биолог. Той е заснел снимката, докато е бил на лодка за наблюдение на китове в морските води на залива Мотерей в Калифорния на 22-ри юли. "Не беше голяма група животни, само три гърбати кита и около 200 морски лъва", разказа той пред Би Би Си Радио 1. 

"Наблюдавали сме до 100 кита с 3000 морски лъва, така че това явление може да стане наистина лудо", продължава Декър. 

Китовете се хранели с пасажи от аншоа на водната повърхност, когато се появил един от тях и грабнал с челюсти нещо "малко по-голямо" - морския лъв. 

"Гледахме как се хранят дълго време и след това в крайна сметка "събитието" - както аз го наричам: събитие веднъж в живота - се случи, и все още не мога да повярвам“, споделя Чейс. "Имах по-малко от секунда, докато китът идваше, за да разбера наистина, че морският лъв е отгоре на кита, преди да заснема продължението на събитието (а именно, поглъщането). 

Чейс е успял да фотографира дори уплашеното лице на тюлена. Той обаче е "повече от 100% уверен", че морският лъв е отплувал в съвсем добро здраве, малко след като се озовава в устата на кита.

Гърбатите китове нямат зъби, а само плочи с четина в устата си. Това са хранещи филтри, четините филтрират храната от вода - както и от по-големи неща като морски лъвове, случайно попаднали там. 

Обикновено на един гърбат кит ще отнеме по-малко от 5 секунди, за да се нахрани, казва Чейс, но в този случай животното е потънало по-бавно, за над 15 секунди и е било с отворена уста през тези 15 секунди, с което е дало на морския лъв достатъчно време да изплува и да се отдалечи.

"Китът всъщност така и не си затвори челюстите около морския лъв, за да не навреди на лъва. Така че вторият е бил много уплашен, сигурен съм, но не е пострадал", продължава разказа си младият фотограф. 

Ето как изглежда снимката: 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ