Усещането за младост и здравият мозък

Усещането за младост и здравият мозък

Усещането за младост и здравият мозък

Ако се чувствате по-млади от възрастта си това е знак, че мозъкът ви е здрав, откри ново изследване, цитирано от Psy Blog.

Учените са установили, че онези хора, които се чувстват по-млади от реалната си възраст, имат по-голямо количество сиво вещество в ключови области на мозъка. Участниците в изследването, които са се чувствали по-млади, са се представили и по-добре на тестовете за успешно функциониране на паметта. При тях е било и по-малко вероятно да развият депресивни симптоми.

Според учените това може би означава, че хората са способни да уловят подсъзнателно и интуитивно остаряването на собствения си мозък. Психолозите наричат феномена на това да се чувствате по-млади от реалната си възраст субективна възраст. 

За целите на своето изследване те са набрали 68 здрави възрастни участници, които са били на възраст между 59 и 84 години, и са ги интервюирали за това, на каква реална възраст са били и на каква са се усещали. Едновременно с това на участниците са им били правени мозъчни сканирания, които е трябвало да определят обема сиво вещество в някои специфични области на мозъка.

Прочетете пълния текст на страницата на Obekti.bg.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ