Ефектът на ореола, научно доказан

Ефектът на ореола, научно доказан

Ефектът на ореола, научно доказан

Привлекателните хора са по-интелигентни от останалите, твърди ново проучване.

Според изследването хората, които са възприемани като по-привлекателни, могат да имат с до 14% по-висок коефициент на интелигентност(IQ) от останалите. Стойността на IQ при привлекателните момчета е средно с 13,6 точки по-висока от не толкова добре изглеждащите им връстници, докато при момичетата разликата е 11,4 точки.

Авторите на прочуването поясняват, че между разликата в коефициента на интелигентност между привлекателните хора и останалите съответства на разликата между средното и високото ниво на интелигентност. В изследването също така се констатира, че връзката между интелигентността и красотата е по-голяма при силния пол.

Изследователите са стигнали до тези изводи след прочуване на данни, събрани от 17 419 деца във Великобритания, чието физическо и умствено развитие е било проследявано от екип от психолози от 1958 г. насам.

Любопитното в случая е, че откритията отговарят на подсъзнателните човешки възприятия, които ни карат да смятаме по-привлекателните хора за по-интелигентни. Този феномен е известен като „ефектът на ореола“, който накратко може да бъде обобщен като автоматична подсъзнателна реакция, която ни кара да свързваме позитивни черти като честност, интелигентност и доброта с външната красота.

„Ние възприемаме по-привлекателните хора като по-интелигентни от останалите. Макар че повечето изследователи оправдават тези резултати с най-различни „пристрастия“ и „стереотипи“, нашето проучване показва, че това възприятие се основава на факта, че красивите хора действително са по-интелигентни от останалите. Нашето заключение е чисто научно и не трябва да бъде приемано като наръчник за това как възприемаме и как да се държим с другите“, пишат авторите на изследването, което опровергава мита, че красивите хора са глупави.

Източник: PsyBlog

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ