Защо хайверът е такъв деликатес
Хайверът представлява яйцата на риба. Истинският деликатесен хайвер обаче идва само от есетровите риби, живеещи в Каспийско или Черно море. Известно е, че те произвеждат най-добрия сорт хайвер, съобщават от foodpanda.
Терминът хайвер идва от турската дума „havyar“, произлизаща от иранската дума „khayah“. Гладките малки яйца обикновено са черни, въпреки че хайверът може да е в много нюанси, включително червено, златисто и сиво. Малките яйца се оценяват спрямо различни характеристики - цвят, прозрачност, зрялост, размер, еднаквост. Ароматът и твърдостта също са важен компонент.
През 19 век, хайверът се е сервирал в кръчмите като фъстъците, защото е доказано, че стимулира пиенето. Това се е случвало по време на бума на хайвера в Северна Америка, след като са открити есетрови риби в реки в САЩ. Уловът бил толкова богат, че Канада и САЩ станали най-големите доставчици на хайвер в Европа.
Днес има ограничения и забрани за събиране, както и за износа на хайвер заради опазване на застрашените рибни запаси. Разбира се, тези ограничения повишават още повече цената на хайвера.
Хайверът е деликатес, който въплъщава самата дефиниция на елегантност в съзнанието на повечето хора. Това е мистериозна дума, която обединява копнежа за по-хубавите неща в живота.
Днес честваме деня на хаивера, така че му се насладете без угризения.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.