Защо някои хора винаги закъсняват

Защо някои хора винаги закъсняват

Защо някои хора винаги закъсняват

Времето не ви достига. Винаги закъснявате. Успокойте се - вината не е ваша. Учени разгадаха тайната и доказаха защо на някои хора времето никога не им стига.
Вероятно сте подозирали отговора. Сега той има научно потвърждение. Както и няколко предложения как да се справите с това.

Ако непрекъснато закъснявате, вероятно вие сте от хората, които в последния момент, преди да излязат от къщи, решават да свършат още нещо, твърдят учени от университета във Вашингтон, пише  The Daily Mail.

Причина за постоянните закъснения са проблеми с така наречената перспективна памет - Time-Based Prospective Memory (TBPM) , която е свързана с времето. Тя отговоря за спомените за действие, което трябва да свършите в точно определено време. Например да отидете на работа в 9 часа. В това отношение хората се различават – някои имат по-добра представа за времето в сравнение с други.

За целите на проучването участниците отговаряли на въпроси от викторина. След това трябвало да оценят за колко време са се справили. И, докато те отговаряли на въпросите, като фон на викторината вървяла музика – 4 или 2 песни. Учените допуснали, че броят на песните ще е ориентир за изминалото време. Оказало се, че това не е така. И, че често именно музиката  подвежда.

След това участниците решавали кръстословици. Условието било, точно след 20 минути да натиснат бутон, независимо на колко въпроса са отговорили. Упражнението доказало, че едни хора имат по-точна представа за изминалото времето, отколкото други. И още една разлика установили учените – младите хора поглеждали към часовника много по-често в сравнение с по-възрастните. 
Основните фактори, които карат хората да закъсняват, според учените са свързани с лоша преценка за изтеклото време.

Какво може да помогне, за да избегнете хроничните закъснения:

1. По-често да поглеждате към часовника, за да сверявате представата си с реалния час.

2. Старателно да планирате действията си.

3. Да устоите на изкушението и да не включвате още една задача, точно преди да излезете. И, естествено, да си дадете реална сметка колко време ще отнеме изпълнението на всяка нещо в списъка от задачи.

Източник: noviteroditeli.bg

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ