Харчим повече в ресторантите, защото...

Харчим повече в ресторантите, защото...

Харчим повече в ресторантите, защото...

Храненето навън е навик от ежедневието на модерния човек, който може да коства значителна част от месечния бюджет. Особено във времена, в които животът рязко поскъпна. 

А знаете ли, че редица съвременни ресторанти използват психологически трикове, с които ни карат да харчим повече? За тези стратегии и неслучайни елементи в "обстановката за харчене"  разказа материал на Business Insider.

Подбрахме 11 от тях.

1. Цените в менютата се изписват само с числа, без да се обозначава конкретната валута. Изписването на „лв.“ след цената незабавно припомня на клиентите, че харчат пари. Това, разбира се, е неизгодно за заведенията. Според изследване на Училището за хотелска администрация към университета „Корнъл“ в САЩ, гостите на ресторантите с менюта без доларови знаци харчат значително повече.

2. Не се закръгля пълната сума. Неслучайно в много от менютата ястията са изписани на цени от 9,90. Доказано е, че тази практика въздейства психологически и стимулира човешката предразположеност към потребление. Изследвания сочат, че дори цени, завършващи с „.95“, вместо с „.99“ са по-ефективни.

3. Използва се изключително описателен език в обясненията в менюто. Това, според „Корнъл“, може да увеличи продажбите с 27%.

4. Храната се свързва със семейството. Клиентите доказано са склонни да купуват храни, брандирани с названията на роднини като „кухнята на баба“, „супата на мама“. Те се радват повече да купуват „бабините прясно изпечени курабийки“ или „прочутата картофена салата на леля Марго“.

5. Етнически асоциации внушават, че храната е по-автентична. Според експерименталния психолог в „Оксфорд“ Чарлз Спенс етническото и географско обозначаване на кухнята като италианска, испанска, арбаска или друга насочва вниманието на човека към определена особеност в ястието като вкусови и зрителни представи и така отклонява вниманието му от други неща като цената например.

6. Визуално се подчертават различни елементи. Имената на храните са изписани с удебелен шрифт. Ястията са илюстрирани с големи снимки с ярки цветове. Ресторантите с висок клас обаче избягват тази практика и залагат на по-изисканите изображения и надписи.

7. Предлагат се много скъпи ястия, за да продават в действителност по-евтините. „Основаната роля на менюто от 115 долара е, съставено само от три части, е да прави всичко останало, предлагано от заведението, да изглежда като сравнително изгодна сделка“, коментира Уилям Паундстоун през списание „Ню Йорк“.

8. Порции за двама. Тази стратегия се нарича в САЩ „bracketing” - клиентът няма идея колко по-малка е всяка една от тези порции спрямо отделната ѝ поръчка.

9. Анализи на моделите за четене на хората. Корейско изследване показва, че една трета от хората е по-вероятно да си поръчат първото ястие в менюто, което е привлякло вниманието им. Това ястие обикновено е посочено в горния десен ъгъл на менюто, където попадат първо очите на човека.

10. Ограничаване на избора. Оптималния брой на предложенията в менюто е 6 в категория за ресторантите за бързо хранене и 7 до 10 за категория в луксозните места за вечерно хранене.

11. Създава се обстановка за харчене. Според психологическо изследване на Университета на Лейсистър пускането на класическа музика в ресторантите окуражава вечерящите да прекарват повече време, защото това ги кара да се чувстват по-охолно. Междувременно по-малко изтънчената поп музика за фон кара хората да харчат 10% по-малко за вечерите си. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ