Москва спира изцяло доставките на газ за Европа?

Москва спира изцяло доставките на газ за Европа?

Москва спира изцяло доставките на газ за Европа?

Френският министър на икономиката и финансите Бруно Льо Мер предупреди днес, че има голяма вероятност Москва напълно да спре доставките на газ за Европа. „Нека се подготвим за пълно спиране на руския газ. Днес това е най-вероятният вариант“, заяви Льо Мер пред Rencontres Economiques, цитиран от POLITICO.

Министърът допълни, че френското правителство работи за идентифициране на компании, които трябва да получат приоритетна защита в случай на прекъсване на доставките. „Трябва да излезем с планове за намаляване на натоварването. Това означава да разгледаме по много специфичен начин всяка компания, всяка сфера на работа - кои са компаниите, които трябва да намалят потреблението на енергия и кои са тези, които не могат“, изтъкна политикът.

Льо Мер посочи Saint-Gobain – голям производител на строителни материали, като пример за компании, които не трябва да бъдат лишени от доставки на газ, дори и при най-лошия сценарий, заради възможните щети на производственото оборудване и риска от екологични последици.

Френското правителство предложи редица мерки за справяне с евентуално прекъсване на доставките на газ. Очаква се законодателното предложение да бъде обсъдено в Националното събрание на Франция следващата седмица.

Френските енергийни компании са започнали подготовка за преминаване на  газовите инсталации за работа с мазут, за да избегнат прекъсвания в случай на допълнително намаляване на доставките на руски газ, пише Reuters.

„Можем дори да преминем към въглища, ако е необходимо. Целта е да избегнем затварянето на заводи, в случай че изпаднем в недостиг на газ“, заяви Флоран Менего, ръководител на един от водещите производители на гуми на Michelin. Петролът все още ще бъде наличен като алтернатива, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ