Как работят „розовите очила“ на мозъка

Как работят „розовите очила“ на мозъка

Как работят „розовите очила“ на мозъка

Склонни сме да възприемаме информацията, която стига до нас, избирателно. Когато чуем нещо хубаво за себе си, е по-вероятно да го запомним, отколкото когато чуем нещо лошо. Учените вече са наясно какво в мозъка играе ролята на пословичните „розови очила“.

Поправяме представата за себе си, когато ни кажат, че сме по-умни или по-красиви, отколкото сме си мислили. Когато ни кажат, че сме по-глупави и по-грозни, почти не я променяме. Така действат 80-90% от хората.

Изграждаме възгледите си въз основа на добрите новини и развиваме сравнително оптимистичен поглед към живота. Така възможността да ни се случат неприятни неща - болести, кражби и др. - по-малко ни тревожи.

Екип от Лондонския Юнивърсити Колидж установява, че когато временно се прекъсне функцията на определен център в мозъка, човек престава да игнорира лошите новини, пише Guardian.

Те събират 30 доброволци, всеки от които е десничар, и ги разделят в три групи. Използват транскраниална магнитна стимулация, за да блокират действието на левия долен фронтален гирус (ДФГ) при едните и десния при другите. При третата група не оказват въздействие.

На компютърен екран пред всеки от участниците се изписват събития, които никой не иска да му се случат - от това да се разболее от рак до това да изпусне полет - и той трябва да опита сам да определи каква е вероятността да ги преживее.

След това компютърът показва средният статистически риск за съответната възрастова и социална група. Известно време след като е получил тази информация, всеки от доброволците трябва отново да прецени риска за себе си.

Групата, при която няма намеса, и групата, при която е стимулиран десния ДФГ, показват обичайното изкривяване в полза на добрите новини: ако човек научи, че средностатистическият риск да развие рак или Алцхаймер е по-нисък, отколкото е смятал, коригира представите си. В обратния случай пази старите.

Прочетете пълният текст на страницата на Obekti.bg.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ