Кето хранене: същност, ползи, позволени храни и рецепти

Кето хранене: същност, ползи, позволени храни и рецепти

Кето хранене: същност, ползи, позволени храни и рецепти

Много често вече се говори за кетогенната диета. Нейните разновидности са изключително популярни в момента - "кето диета", "високомазнинно хранене", "ниско въглехидратно хранене". Но какво наистина представлява този тип хранене и крие ли рискове за здравето или напротив?

Кетогенна диета 

Това е модел на хранене, който се отличава с уникално висок внос на мазнини и силно ограничаване на въглехидратите в менюто. През 1920 година са създадени първите варианти на кетогенната диета, разработени от д-р Уайлдър. Той ги създава с цел лечение на захарен диабет тип I и неконтролируема епилепсия при децата. 

Същност на кетогенната диета

Тя е алтернативен режим на хранене с превес на мазнини, като енергиен източник. Съвременните препоръки за здравословно хранене сочат, че въглехидратите трябва да осигуряват 45-60% от всички калории,, белтъчините 10-20%, а мазнините до 30 %, но в кетогенната диета това съотношение  е коренно различно. При нея въглехидратите трябва да бъдат до 20%, белтъците 10%, а мазнините 70-85%.

Позволените храни при кетогенния режим са:

  • растителни източници - зехтин, авокадо, кокосово, палмово, ленено масло и др.

  • Животински продукти - карантия, мазно месо, сланина, колбаси, бекон, краве масло, птича мазнина, риба и др.

Докато забранените са :

  • десерти (дори и подсладителите)

  • мляко

  • алкохол

  • зърнени и тестени храни

  • бобови храни

  • плодове с леки изключения

  • скорбялни зеленчуци

  • ядки

Целта на кетогенната диета е влизането в кетоза, която се постига чрез ограничаване на въглехидратите, умерена консумация на протеините и увеличаване приема на мазнините.

Какво е кетоза?

Казано накратко и с прости думи, кетозата е състояние на метаболизма, при което тялото разчита предимно на мазнини като източник на енергия, т.е. ако се храним, като един нормален средностатистически човек, метаболизмът ни ще гори предимно въглехидрати за енергия. Когато сме в състояние на кетоза, тялото ни разчита предимно на кетоните вместо на глюкозата.

Основните ястия при кето режима са от изключително значение за разпределянето на дневния прием на въглехидрати в дневното ни меню и когато спазваме стриктно режима, повечето пъти ограниченията са до две основни ястия на ден - обяд и вечеря.

За щастие има изключително много разнообразна алтернатива на традиционните ястия - превърнали се в кето варианти. Най-големият пример за това е замяната на ръжения хляб с кето хляб и единственото нещо, което трябва да се направи в случая е да се смени универсалното брашно с кето брашно.

Много хора изпитват трудност и е голямо предизвикателство за тях да устоят на тестените и сладки изкушения. Както знаем най-голямата въглехидратна бомба се състои от пшенично брашно, а то е враг номер едно на повечето диети не само при кето режима.

Има изключително богат избор за замяна на пшеничното и оризово брашно. Някои от основните и най-често срещани кето брашна са кокосово, хуск фибри, бадемово, ленено, фъстъчено и др. Всички кето брашна имат изключително полезни свойства помагащи за поддържане на здравето. За финал, ето една страхотна рецепта, която ще докаже, че кето хляба не отстъпва по нищо на обикновения хляб, дори напротив:

КЕТО ХЛЯБ С БАДЕМОВО БРАШНО

Необходими продукти:

170 г бадемово брашно

6 яйца

56 г краве масло Гхи, разтопено

3 ч. л. бакпулвер

¼ ч. л. лимонов сок

щипка сол

½ ч. л. стевия на прах

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 190 градуса. Отделете яйчните белтъци от жълтъците в две различни купи. Изсипете в купата с белтъците лимоновия сок и разбийте с миксер до получаване на меки върхове. Смесете в кухненски робот яйчните жълтъци с разтопеното краве масло. Добавете бакпулвера, солта и бадемовото брашно. Разбийте до получаване на хомогенна смес. Изсипете в робота разбитите на пяна белтъци на няколко партиди и продължете да биете сместа до получаване на гладко тесто. Добавете по желание стевия на прах, за да подобрите вкуса на хляба. Покрийте дъното на тавичка с размери 20 х 10 см с пергаментова хартия и я намазнете с краве масло. След това изсипете тестото и го разпределете равномерно. Изпечете кето хляба за около 30 минути в предварително загрятата фурна. Проверете с клечка за зъби, за да се уверите, че кето хляб с бадемово брашно е готов, преди да го извадите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ