Нобеловата награда в помощ на украинските деца беше продадена за рекордните 103,5 милиона долара

Нобеловата награда в помощ на украинските деца беше продадена за рекордните 103,5 милиона долара

Нобеловата награда в помощ на украинските деца беше продадена за рекордните 103,5 милиона долара

Нобеловата награда за мир, обявена на търг от руския журналист Дмитрий Муратов с благотворителна цел за набиране на средства за украински деца бежанци, беше продадена в понеделник вечерта за 103,5 милиона долара, съобщи Асошиейтед прес.

Говорител на „Херитидж Окшънс“, който се е занимавал с продажбата, не можа да потвърди самоличността на купувача, но каза, че печелившата оферта е направена чрез упълномощено лице. Продажбата за 103,5 милиона долара се равнява на 100 милиона швейцарски франка.

„Надявах се, че ще има огромна солидарност, но не очаквах да е толкова голяма сума“, каза Муратов в интервю след наддаването в почти 3-седмичния търг, приключил на Световния ден на бежанците.

Предишният рекорд за най-скъпо платеният медал за Нобелова награда е от 2014 година, когато Джеймс Уотсън, откривател на структурата на ДНК продаде приза си за 4,76 милиона долара.

Муратов каза, че приходите ще отидат директно за УНИЦЕФ в усилията му да помогне на деца, разселени от войната в Украйна. Само минути след края на наддаването от УНИЦЕФ потвърдиха, че вече са получила средствата.

Рано в понеделник най-високата оферта беше само 550 000 долара. Очакваше се покупната цена да се покачва , но не и над 100 милиона долара.

„Не мога да повярвам. Празен съм. Всъщност не знам какво се случи там. Знаехме, че през последните няколко дни имаше огромен интерес от хора, които бяха развълнувани от историята и щедростта на Димитри,“ сподели Джошуа Бенеш, главен стратегически директор на „Херитидж Окшънс“.

Муратов и представители на „Херитидж“ допълниха, че дори онези, които не са участвали в наддаването, все още могат да помогнат, като дарят директно на УНИЦЕФ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ