Руски журналист продава Нобеловата си награда, за да помогне на децата в Украйна

Руски журналист продава Нобеловата си награда, за да помогне на децата в Украйна

Руски журналист продава Нобеловата си награда, за да помогне на децата в Украйна

Руският журналист Дмитрий Муратов, носител на Нобеловата награда за мир, ще продаде на търг своя медал, съобщават от Асошиейтед прес. Приходите ще отидат директно за УНИЦЕФ и усилията им да помогнат на децата, които са разселени заради войната в Украйна.

Муратов, който получи приза през октомври 2021, е помогнал за основаването на независимия руски вестник „Новая газета“ и е бил главен редактор на изданието, когато то бе  закрито през март тази година на фона на репресиите на Кремъл срещу журналисти и общественото несъгласие в резултат на инвазията на Русия в Украйна.

Муратов организира търг за наградата, след като вече обяви, че дарява придружаващата я парична премия от 500 000 долара за благотворителност.

„Идеята на дарението е да даде на децата бежанци шанс за бъдеще,“ казва той.

В интервю за Асошиейтед прес Муратов казва, че е особено загрижен за децата, които са останали сираци заради конфликта в Украйна.

Той добави, че е важно международните санкции, наложени срещу Русия, да не пречат на хуманитарната помощ, доставките на лекарства за редки заболявания и трансплантации на костен мозък, да достигнат до нуждаещите се.

„Това трябва да се превърне в началото на флашмоб като пример за подражание, така че хората да продават на търг ценните си вещи, за да помогнат на украинците“, каза Муратов във видео, публикувано от „Херитидж Окшънс“, които ще проведат продажбата без никакъв дял от приходите.

Миналата година Муратов сподели Нобеловата награда за мир заедно с журналистката Мария Реса от Филипините.

Двамата журналисти бяха отличени за битките си за запазване на свободата на словото в страните си, въпреки че са били подлагани на тормоз, нападки от техните правителства и дори заплахи за смърт.

Муратов винаги е бил критичен към анексирането на Крим от Русия през 2014 година и войната, започната през февруари, която накара близо 5 милиона украинци да избягат в други страни, като така се създаде най-голямата хуманитарна криза в Европа от Втората световна война насам.

Независимите журналисти в Русия са били обект на проверки от Кремъл, и вероятно реални мишени на правителството. Откакто Путин е на власт вече повече от две десетилетия, са били убити близо две дузини журналисти, включително поне четирима, които са работили за вестника на Муратов.

Муратов е тръгнал от Русия за Западна Европа в четвъртък, за да пристигте в Ню Йорк, където днес следобед ще започне наддаването на живо.

То е предшествано от предварително онлайн наддаване, започнало на 1 юни, за да съвпадне с отбелязването на Международния ден на детето. Наддаването на живо в днес пък съвпада със Световния ден на бежанците.

Най-високата оферта в предварителното онлайн наддаване е от днес сутринта - 550 000 долара. Очаква се покупната цена да върви нагоре и да достигне милиони.

„Това е много индивидуална сделка. Не всеки в света има Нобелова награда за търг и не всеки ден от седмицата има Нобелова награда в аукционния блок,“ казва Джошуа Бенеш, главен стратегически директор на „Херитидж Окшънс“.

От създаването на Нобеловата награда през 1901 година има близо 1000 носители на приза за постижения във физиката, химията, физиологията или медицината, литературата и насърчаването на мира.

Най-скъпо продаденият Нобелов медал е на Джеймс Уотсън, присъден му за откриването в съавторство на структурата на ДНК през 1962 година. Той е откупен за 4,76 милиона долара през 2014 г.