Норвежки министър подаде оставка след частно посещение в Иран

Норвежки министър подаде оставка след частно посещение в Иран

Норвежки министър подаде оставка след частно посещение в Иран

Норвежкият министър на риболова Пер Сандберг днес беше принуден да подаде оставка, тъй като "нарушил правилата за сигурност при частно посещение" в Иран с бивша кралица на красотата от ирански произход, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

През юли 58-годишният Сандберг, втори по ранг в антиимигрантската дясна Партия на прогреса, посетил Иран заедно с новата си 28-годишна приятелка, без да уведоми предварително премиерската канцелария. Освен това носел със себе си служебен мобилен телефон.

Норвежките служби за сигурност редовно цитират Иран като една от най-активните страни в областта на шпионажа, наред с Китай и Русия.

Сандберг ще бъде заменен в правителството от своя съпартиец Харалд Том Несвик, съобщи премиерската канцелария.

Случаят се коментира от норвежките медии от две седмици и предизвиква критики както от опозицията, така и вътре в Партията на прогреса.

Подложен на натиск, Сандберг се извини, но това изглежда не беше достатъчно. В добавка беше установено, че той е нарушил протокола за сигурност и друг път - при посещение в Китай през май, когато пак носел служебния телефон със себе си.

Случаят е особено пикантен за медиите поради новата приятелка на Сандберг. Бахарех Летнес, бивша кралица на красотата, а днес - бизнес дама, е с 30 години по-млада от бившия министър. Молбата й за убежище в Норвегия е била отхвърлена три пъти, а самата Летнес била експулсирана преди най-накрая да й бъде издадено разрешително за пребиваване на основание, че в Иран я заплашва брак по принуда.

Партията на Прогреса подкрепя стриктната имиграционна политика и настоява за бързо експулсиране на отхвърлени кандидати за убежище и най-сурово отношение към чужденци, които се връщат в родината си, след като са им били издадени лични документи в Норвегия.

Службите на вътрешното разузнаване разследват Бахарех Летнес, която отрича да има какво и да било връзка с иранския режим.

Освен оставката от министерския пост, Сандберг се е оттеглил и от поста на заместник-председател на партията, съобщи политическата формация.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ