Новите хоризонти в зелената трансформация

Новите хоризонти в зелената трансформация

Новите хоризонти в зелената трансформация

Трансформацията към зелена икономика е в ход. Европейската общност видя възможност възстановяването от пандемията да даде енергия и в тази посока. Как обаче ще се използват инструментите на Зелената сделка, на Плана за възстановяване и на Механизма за справедлив преход? Какви са възможностите за бизнеса в този мащабен процес? Какви са поуките от енергийната криза от последните месеци? Къде може да се търси алтернатива за нови енергоносители? Какво е бъдещето пред транспорта, автомобилната индустрия, водния сектор и зелените иновации? XIII Зелен форум на списание "Мениджър" отново събира водещи експерти, представители на институциите и на компании лидери в създаването и прилагането на иновативни решения за устойчиво бъдеще на визионерски дебат. Форумът ще се проведе днес, от 13.30 ч. в Интер Експо Център. Модератор ще бъде бизнес консултантът Ясен Гуев.

Първи панел, озаглавен „Новите зелени хоризонти след пандемията“ ще даде трибуна на нституционален дебат с участието на Борислав Сандов, заместник министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите в оставка (онлайн участие), Димитър Бранков, съветник по екологичните политики и зеления преход на Председателя на УС на Българска стопанска камара, Радан Кънев, член на Европейския парламент, Сергей Дончев, търговски директор на „Лактима“ ЕАД и Васко Начев, енергиен експерт. За обсъждане ще бъдат поставени теми като: дипломация, финансиране, регионални политики. Ще бъдат обсъдени възможностите на Новия зелен пакт и предизвикателствата пред администрирането на европейските фондове в областта на зелените политики. Важна е и темата за цената, която ще плати бизнесът.

„Циклон от кризи. Енергийни дефицити и въглеродна неутралност“ обединяват темите, които ще бъдат разгледани във втория панел. Ще научим какви са поуките от кризата с енергийните носители от края на 2021 г. и началото на тази година, дали ще се повтори енергийният дефицит и постижими ли са нулевите емисии. Сред темите в центъра на дискусията ще бъдат още екологичното, социалното и корпоративното управление (ESG), въглеродната неутралност в циклон от кризи, мощности в перспектива на ВЕИ сектора.  Александър Николов, министър на енергетиката в оставка ще бъде сред основните участници в този панел, заедно с Мариана Итева, регионален директор индустриално развитие за Централна и Източна Европа, заместник регионален директор на Veolia за България и член на Съвета на директорите на „Софийска вода“ АД, част от Veolia; Теодор Маринов, изпълнителен директор в ОББ, член на кънтри екипа на „KBC Груп в България“ и лидер на програмата за Устойчиво финансиране на КВС Груп в България; Миглена Стоилова, председател на Надзорния съвет на БГВЕА и член на УС на Националната енергийна камара, и Мирослав Илиевски, изпълнителен директор на „Тотал Енерджис Маркетинг България“ ЕООД.

 В панела „Трансформация от хората за хората“ ще се търсят решения за по-добър живот в големите градове, които привличат все повече капитали и растат демографски. На фокус ще бъдат устойчивото развитие на бизнеса и опазването на околната среда като част от корпоративната социална отговорност, решения за подобряване на разделното събиране и рециклиране на отпадъци и подобряване на градската среда, както и предизвикателствата на градската среда – мръсният въздух, транспортната свързаност и екологичните решения. Дискусията ще се проведе с участието на Лорита Радева, председател на постоянната Комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет, Любомир Спасов, изпълнителен директор на „Данон Сердика“ АД, Даниел Николов, търговски директор на „Еко Партнърс България“, Диляна Якова, мениджър „Регулации и устойчиво развитие“, „Филип Морис България“.

Повече информация за програмата, темите за дискусия и участниците ще откриете в сайта на събитието.

Генерални партньори на XIII Зелен форум са: VEOLIA, Обединена българска банка

Със специалната подкрепа на: Еко Партнърс България

Основни партньори: Филип Морис България, Данон Сердика

С подкрепата на: Total Energies

Институционални партньори: Българска стопанска камара; Френско-българска търговска и индустриална камара

Медийни партньори: БНТ, dnes.bg, Bloomberg TV Bulgaria

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ