10 души с обвинения във връзка с аферата с боклука

10 души с обвинения във връзка с аферата с боклука

10 души с обвинения във връзка с аферата с боклука

10 души вече са с обвинения след акцията, при която беше арестуван заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Трима от тях са обвинени в престъпления с ДДС, а 7 -  за участие в организирана престъпна група. За четерима от лицата ще бъдат отправени искания за мярка  "задържане по стража". Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева относно разследването за незаконни действия при вноса на отпадъци.

Припомняме, че във връзка с разследването бе задържан и зам.-министърът на екологията Красимир Живков, за когото в неделя Спецпрокуратурата ще поиска постоянен арест. Отведени в ареста бяха и бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови, за които се смята, че са участници в организирана престъпна група. На единия брат от Бобокови ще му бъде определена парична гаранция от 1 млн. лева, а за другият ще бъде поискана мярката "задържане под стража".

"Групата е била от 7 души, включително и длъжностни лица", съобщи наблюдаващият прокурор Брезашка. Един от тях е именно зам.-министърът на околната среда Красимир Живков. Установено е, че той е бил в изключително близки отношения с братя Бобокови, което не е престъпно само по себе си, но той е извършвал неправомерни действия, с което е подпомагал противозаконната дейност на братята за внос на отпадъци от чужбина, обясняват от прокуратурата.

Установено е че Живков, възползвайки се от служебното си положение е оказвал натиск върху подчинени на него длъжностни лица със заплахи за уволнения дори и други въздействия. И когато не са изпълнявани неговите разпореждания има случаи на уволнени директори, добави Брезашка. В групата бил и директорът на РИОСВ-Плевен, под чието въздействие съвместно с представители на търговските дружества фиктивно са били извършвани проверките от подчинени на него длъжностни лица. "Отразявани са в протоколите неверни обстоятелства", каза още Брезашка. Има и задържан бизнесмен от Плевен.

По време на разследването са обискирани над 40 адреса в цялата страна, откъдето са иззети счетоводни документи, договори, луксозни вещи и автомобили. При проверките е открита цветна снимка с имена на известни личности, някои от които са убити през годините. Срещу имената им са записани различни суми - 70 млн. долара, 120 млн. долара и 300 млн. долара, съобщават от прокуратурата. 

"От дома на П.Б. са иззети автобиографии със снимки на длъжности лица от МРРБ и Министерство на правосъдието, както и снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по производство за обвинение на Васил Божков за тежко престъпление", каза още говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Прокурор Кънев заяви, че по наказателното производство са работили с колегите им от Италия. Част от доказателствата сочат, че част от контролираните от Бобокови предприятия никога не са могли да извършват действията, изисквани от МОСВ.

"В моята кариера това е най-трудната за организация операция, участваха много служители, а трябваше да остане в тайна. Ще оказваме съдействие на прокуратурата, когато това ни бъде поискано", каза главният комисар Ивайло Иванов. И допълни, че за пореден път са показали, че когато има добра комуникация и синхрон нещата се получават. 

По наказателното производство, водено срещу обвиняемия Божков и още доста обвиняеми лица са разпитани няколко министри, включително министър Горанов, разпитвани са и зам.-министри и председатели на държавни комисии, и държавни агенции, съобщи прокурор Ангел Кънев.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ