Калоферското хоро кандидатства за световно културно наследство

Калоферското хоро кандидатства за световно културно наследство

Калоферското хоро кандидатства за световно културно наследство

Експерти от ЮНЕСКО присъстваха на Калоферското хоро днес, тъй като ритуалът кандидатства за включване в списъка на световното културно наследство.

Близо 150 мъже нагазиха в ледените води на река Тунджа в Калофер под звуците на гайди и тъпани и се хванаха на Богоявленското хоро. Ритуалът се изпълнява на големия християнски празник повече от 200 г. единствено в града на Ботев и в него участват само мъже, всички облечени в народни носии, информира „24 часа“.

Мъже, които от години играят хорото, твърдят, че никога после не са се разболявали. Местните се подготвят за обичая още предишния ден - правят бент, за да се образува вир, а вечерта загряват с червено вино.

Хвърленото от свещеника дървено разпятие бе хванато от мъжете и дадено от кмета на Калофер Румен Стоянов на най-малкия участник 4 годишния Любомир.

Стотици хора от цялата страна и чужбина наблюдаваха ритуала в Калофер, който протече при сериозно полицейско съдействие.  

Премиерът Бойко Борисов поздрави българите с днешния християнски празник Богоявление.

"Поздравявам всички за днешния светъл християнски празник Богоявление! Да бъдем здрави, човечни, смирени и нека Бог ни закриля и помага! Честит имен ден на всички именници!", написа Бойко Борисов в профила си във Facebook. 

 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ