36,5% от българските домакинствата нямат достъп до интернет

36,5% от българските домакинствата нямат достъп до интернет

36,5% от българските домакинствата нямат достъп до интернет

Въпреки динамичното развитие на информационните технологии в България, 36,5 на сто от домакинствата у нас все още нямат достъп до интернет в домовете си. Това сочат резултатите от изследване на Националния статистически институт от тази година за използването на информационно-комуникационни технологии в страната. Близо половината от хората без интернет, (49,5 на сто) посочват като основна причина липсата на знания и умения за работа с интернет, 42,5 на сто смятат, че нямат нужда от него (не е полезен, интересен и др.), а според 32,1 на сто от домакинствата оборудването е скъпо.

Съответно, 63,5 на сто от домакинствата в България имат достъп до интернет в домовете си, като е отбелязан ръст от 4,4 процентни пункта спрямо предходната година. 62,8 на сто от домакинствата са с осигурена бърза и надеждна широколентова връзка, която освен фиксирана кабелна връзка включва и интернет връзка чрез мрежата на мобилните телефонни оператори.

Ето и още данни от актуалното годишно изследване:

- С най-висок относителен дял на домакинствата с достъп до интернет е Североизточният район (67,3 на сто). След него се нареждат Югозападният и Южният централен район - по 64,9 на сто. От средната стойност за страната изостават домакинствата от Северозападния район, където с достъп до интернет са 58,6 на сто от домакинствата.

- 58,1 на сто от населението на възраст между 16 и 74 навършени години използва интернет всеки ден или поне веднъж седмично. Запазва се тенденцията на растеж в регулярното използване на интернет, като в сравнение с предходната година е отбелязан ръст от 3,5 процентни пункта.

- Най-активни потребители на интернет са младежите на възраст между 16 и 24 години, като 87,2 на сто от тях използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично.

- Най-предпочитаното устройство за достъп до интернет в домашни условия е мобилният телефон, използван от 70,4 на сто от активните потребители на интернет.

- 18,4 на сто от хората използват глобалната мрежа за взаимодействие с органите на държавната администрация. При използването на предлаганите онлайн услуги от публичната администрация жените са по-активни от мъжете - съответно 19,5 и 17,3 на сто.

- Делът на хората, които пазаруват онлайн за лични цели, достига 16,6 на сто. Жените са били по-активни в онлайн пазаруването от мъжете - съответно 17,1 и 16,1 на сто. Най-често онлайн се купуват дрехи и спортни стоки, като 77,2 на сто от пазарувалите по интернет са купили такива артикули.

- Половината (50,1 на сто) от потребителите на интернет предоставят някакъв вид лична информация в глобалната мрежа. Най-често това са данни за контакт (напр. домашен адрес, телефонен номер, е-поща) – 40,2 на сто, като хората с основно или по-ниско образование са по-малко склонни да дават лична информация в интернет (28,6 на сто).

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ