5-звездни хотели са готови да приемат болни от COVID-19

5-звездни хотели са готови да приемат болни от COVID-19

5-звездни хотели са готови да приемат болни от COVID-19

За балансиран подход между спазването на мерките и възможността хората да имат доходи по време на пандемия се обяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. По време на Консултативния съвет по туризъм вчера министърът се обяви за това хотелите, които останат празни през зимния сезон, да се превърнат в места за настаняване на карантинирани.

"Идеята е тези хотели да се използват за подсигуряването на здравната система, за да не се налага изграждането на полеви болници, при положение, че имаме свободна леглова база. Местата, предложени от бранша, ще бъдат използвани от здравните власти за настаняване на спешни и болни пациенти, както и на семейства под карантина. Разходите за това ще бъдат поети от държавата. Принципът на финансиране ще бъде договарян от Министерството на здравеопазването и конкретния хотелиер. Условията за настаняване ще се одобряват от здравните власти. Говорим за лица, които се нуждаят от медицинска грижа, а не контактни. Хората трябва да знаят, че правителството няма да ги остави без легло, ако се наложи. Браншът има срок до края на седмицата да предложи конкретни хотели", обясни в ефира на Нова телевизия министър Николова.

По думите й, голяма верига от 5-звездни хотели вече е заявила готовност да приема пациенти с COVID-19, ако се наложи. "Ние обаче се обединихме около идеята това да се места за настаняване с 2 и 3 звезди, за да им се помогне", поясни тя.

Вицепремиерът Марияна Николова посочи, че при спазване на мерките, има шанс зимният туризъм да бъде реализиран. "С моя заповед бяха издадени указания към всички места за настаняване и развлечение. Те ще бъдат прилагани единно по време на зимния сезон. Контролът ще е засилен и ще се налагат санкции. Заведенията в зимните курорти ще работят при стриктни указания. Тези, които не могат да спазват изисквания капацитет – няма да бъдат отворени. Няма да допусна нито едно заведение или място за настаняване да лепне петно, което да засегне целия бранш. На нарушителите ще бъдат налагани административни наказания, дори ще се затварят", обяви Николова.

По предварителни изчисления около 250 млн. лева ще бъдат загубите в туризма за страната ни. Усилията на държавата обаче ще продължат да бъдат насочени към запазването на заетостта в бранша.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ