България

Политика

|

Общество

|

500 млн. лв. отиват за ремонт на пътища и водни проекти

500 млн. лв. отиват за ремонт на пътища и водни проекти

Половин милиард лева от бюджета на регионалното министерство ще бъдат насочени за ремонт на четвъртокласната пътна мрежа и ВиК проекти в малки населени места с 2000 до 10 000 жители. Изборът на проекти и финансирането ще става по опростена процедура, критериите вече са готови. Това ще бъде първата стъпка за структуриране на Фонд за общински проекти, обяви Гроздан Караджов, вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството, който посети Видин днес

Около 250 млн. лв. ще бъдат пренасочени от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" за общинските пътища. „Те са също толкова важни като републиканската пътна мрежа и би трябвало да се поддържат на еднакво ниво. Условие за финансиране ще бъде наличието на издадено разрешение за строеж и завършени процедури по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнители. Останалата част от средствата ще бъдат инвестирани във ВиК проекти. Бенефициенти по тях ще бъдат общини от области, в които ВиК услугите се предоставят от един оператор”, уточни министър Караджов.

Обществената поръчка за изготвяне на идеен проект за магистрален път през прохода Петрохан с тунел към Монтана, който ще осъществи връзка със строящия се път Ботевград-Видин, ще бъде обявена до края на март.  

Министър Караджов и неговият екип проведоха работна среща с областния управител на Видин Любен Иванов и кметовете на 10 от общините в областта. На нея министър Караджов информира за новите форми, под които МРРБ ще финансира проекти за ВиК и за общински пътища. Приоритет ще имат малките населени места, обеща регионалният министър.

Пътната инфраструктура във Видинска област е в лошо състояние, но продължава модернизацията на участъци от пътя Видин-Ботевград. През тази година по програма "Основен ремонт" на АПИ са предложени за изпълнение над 42 километра републикански пътища. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ