България

Политика

|

Общество

|

Папа Франциск изрази съболезнования за жертвите в катастрофата на "Струма"

Папа Франциск изрази съболезнования за жертвите в катастрофата на "Струма"

Папа Франциск изрази дълбоки съболезнования за загиналите при катастрофата с туристически автобус в България. Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин е изпратил днес телеграма до президента на Северна Македония Стево Пендаровски, с която отбелязва, че понтифът е дълбоко натъжен от новината за жертвите и ранените при "фаталния инцидент".

"Папа Франциск изразява сърдечната си солидарност с всички, засегнати от тази трагедия. Мислейки най-вече за загиналите деца, той поверява душите на мъртвите на милосърдието на Всемогъщия и споменава в молитвите си опечалените семейства и ранените. В този момент на национален траур Негово Светейшество призовава Божиите благословии за утеха и мир", се казва в документа, чийто текст бе разпространен от пресслужбата на Светия престол, цитиран от БГНЕС.

Екип от шестима следователи от Национална следствена служба и трима прокурори от Окръжна прокуратура-Перник ще работят по образуваното досъдебно производство за тежкия пътен инцидент на автомагистрала "Струма", при който загинаха граждани на Република Северна Македония. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Тя добави, че с оглед международния елемент на казуса, прокурорите от отдел "Международен" при Върховната касационна прокуратура /ВКП/ оказват пълно съдействие и координация във връзка с изпращането на молбата за правна помощ.

"По линия на международното правно сътрудничество са уточнени максимално кратки срокове за предаването на изисканите документи", каза още прокурор Милева.

В тази връзка главният прокурор на България ще командирова в Скопие прокурор и следовател от екипа, които ще предадат молбата за правна помощ в прокуратурата на Северна Македония. "С оглед бързина и ефективност командированият екип лично ще получи изисканите документи. За идентифициране на загиналите граждани българският екип на място ще получи и ДНК-профилите от роднини на загиналите, с цел същите да бъдат съпоставени с ДНК-профилите на жертвите, респективно те да бъдат идентифицирани възможно най-бързо", посочи още говорителят на главния прокурор.

Тя обясни, че е създадена необходимата организация за бързо и ефективно разследване, има разпределение на работата по отделни ресори и направления. Главният прокурор на Република България Иван Гешев е в непрекъсната комуникация с главния прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески. "Прокуратурата работи на максимални обороти, за да се установят причините за настъпването на тежкото ПТП, както и с цел бързото освобождаване на телата на загиналите", коментира още Сийка Милева. 

Междувременно стана ясно, че докато не приключат огледите на мястото на тежката катастрофа край Боснек, движението по магистрала "Струма" в посока Благоевград няма да бъде възстановено. И в момента трафикът се пренасочва през Перник и Радомир. "Платното за Благоевград ще бъде отворено, едва когато огледите на място приключат и пътят бъде почистен", каза зам.-директорът на Областната дирекция на МВР в Перник комисар Иван Зеленков. 

Снощи опожареният автобус беше вдигнат от платното и откаран в Перник. "На този автобус Националното следствие ще прави допълнителен оглед. Намира се на база на "Автомагистрали", където ще се пази, и оттам нататък ще се извършват действия отново по отношение на него. Тепърва трябва да се назначават експертизи автотехнически по негови детайли и така нататък", посочи комисар Зеленков.

По-рано беше съобщено, че транспортното министерство на Северна Македония е задействало процедура за отнемане на разрешителното на фирмата "Беса транс", която е собственик на катастрофиралия в България автобус. 

Припомняме, че при пътен инцидент с автобус на магистрала "Струма" на 23 ноември загинаха 45 души, а седем пострадаха тежко и бяха откарани в столичната болница за спешна помощ "Пирогов". Туристическият автобус с регистрация в Скопие, пътуващ от Турция към Северна Македония катастрофира и се запали на магистралата край пернишкото с. Боснек. Предстои да бъдат идентифицирани телата на загиналите с биологичен материал от техни близки. Трима лекари от Института за съдебна медицина в Скопие ще се включат към екипа на българска територия. 

Разследващите трябва да установят причините за жестоката трагeдия като основните версии засега са две - човешка грешка и техническа неизправност. 

В памет на загиналите при пожара в Дома за възрастни хора в село Рояк и на жертвите от тежката катастрофа на автомагистрала "Струма" България обяви днешният 24 ноември за Ден на траур. През целия ден националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина. Последният път, когато България е била в траур, е на 27 август 2018 г. в памет на 20 загинали в тежката катастрофа с автобус край Своге на 25 август. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ