Държавата осигурява защитни маски на всички общопрактикуващи лекари още днес

Държавата осигурява защитни маски на всички общопрактикуващи лекари още днес

Държавата осигурява защитни маски на всички общопрактикуващи лекари още днес

Всички общопрактикуващи лекари ще бъдат осигурени с предпазни маски още днес. Общо 8000 броя ще бъдат доставени и разпределени през регионалните здравни инспекции, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерски съвет.  На брифинга бяха подробно представени данни за осигуряването на защитни материали.

До момента са набавени и доставени по здравните заведения 38 хил. високоспециализирани маски за лекари, които работят в болници с пациенти с коронавирус, 79 000 броя еднократни маски, от които 47 000 за болници и центрове за спешна медицинска помощ, 32 000 за държавни институции, които работят с граждани, предимно на граничните пунктове, обясни директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

В лечебните заведения са доставени и 100 защитни костюма за многократна употреба, произведени в България. Всеки от тях може да бъде изпиран до до 50 пъти. Днес ще бъдат разпределени още 300 такива. Доставени са също 10 050 еднократни защитни костюми и 78 500 броя предпазни очила.

Очаква се още днес от Турция да пристигнат 89 950 броя еднократни защитни костюми,  1 млн. обикновени медицински маски, 14 000 броя предпазни очила и близо 4,5 млн. ръкавици

„Рискът за получаване на тези доставки е в транспорта. Хубавото е, че тези доставки вече са договорени. Чакаме още изпълнение на доставки от Индия и Виетнам, очакваме още днес с полет от Москва да пристигнат 500 000 ръкавици и 2000 костюма за еднократна употреба. Очакваме от Доха, Катар да пристигнат още 200 000 маски и още 100 000 такива в следващите дни.  Продължава и договарянето със 72 български фирми за шиене на маски в България“, обясни още главен комисар Николай Николов.

„Планирали сме да доставим безплатно за системата на РЗИ около 36 000 маски на месечна база, като за спешната помощ нуждите са около 212 000 броя на месец. Осигуряваме граничните пунктове и летищата с около 10 000 броя месечно. Това е планирано и ще бъде изпълнено“, добави той.

„От днес в още две фабрики у нас започва производството на защитни костюми – по 200 костюми на ден. Днес ще бъдат осигурени и маски за всички общопракиткуващи лекари. Общо 8 000 броя ще трябва да тръгнат към службита на РЗИ и да стигнат до тях“, съобщи още Томислав Дончев.

На граничните пунктове вече са инсталирани повече от 70 камери за наблюдение на пътниците по сухопътните и въздушни граници, обяви  директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. 

„Днес от нашите складове ще бъдат получени 9700 маски за обща употреба – това са маските с филтър отстрани. 400 000 костюми за обща употреба – това са също многократни, но са извънбелите и светлосивите, които са за хирурзите и докторите, които лекуват пациентите. Това са за службите за Спешна помощ, Полицията, Пожарната и служителите по границата ни“, каза още главен комисар Николай Николов.

Това, което в момента тече като преговори с китайска делегация след разговора, който е протекъл между българския премиер Бойко Борисов и премиера на Китай Ли Къцян очакваме маски N95 – 20 000, хирургически маски 50 000, защитни облекла – 10 000, реактиви, тестове, ръкавици и калцуни – от всички по 10 000. Това трябва да пристигне у нас до дни. Договореното между България и Китай включва всеки месец доставка на: маски еднократни, ръкавици еднократни и калцуни еднократни – от всички тях по 4 млн. броя на месец; маски FFP 2 или 3 или N95 – по 3,5 млн броя на месец.  

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ