АИКБ ще сезира ДАНС и МВР за високите цени на тока. Готвят блокада на БЕХ

АИКБ ще сезира ДАНС и МВР за високите цени на тока. Готвят блокада на БЕХ

АИКБ ще сезира ДАНС и МВР за високите цени на тока. Готвят блокада на БЕХ

Асоциация на индустриалния капитал в България ще сезира ДАНС и МВР за високите цени на тока. Това стана ясно от изказване на председател на УС на АИКБ Васил Велев в ефира на БНТ

"Предприятията спират работа, защото иначе трябва да фалират", това е и причината за протеста на работодателите, каза в "Денят започва" Васил Велев. 

Работодателските организации поискаха оставките на министъра на енергетиката и на шефовете на БЕХ и "Марица-изток 2" заради рекордно високата цена на борсовия ток.

"Ще блокираме "Българския енергиен холдинг (БЕХ), защото там е заровено кучето - и в дъщерните му дружества. Ние имаме два до три пъти повече инсталирани мощности, отколкото потребяваме електроенергия, няма обективни причини за дефицит. В същото време цената на електроенергията е най-висока в целия ЕС, в цяла Европа от началото на август", обясни Велев. 

Средната цена е 285 лв., но през деня стига до 330 лв. Той припомне, че КЕВР е дал референтна цена за 119 лв. "Очевидно става дума или за некомпетентност и безотговорност или това, което ние предполагаме - зловредно управление. Управление в полза на определени лица и в ущърб страната, в ущърб на предприятията, на чужди интереси", отбеляза Васил Велев. 

Велев обяви, че официално сезира ДАНС, МВР да се захванат с този случай. "Има оферти на борсата, които са напълно немислими, те са направени, за да се изпълняват, те са направени, за да се манипулира борсата", подчерта председателят на УС на АИКБ. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ