Проучване: Пишем среден 3,15 на пътищата у нас

Проучване: Пишем среден 3,15 на пътищата у нас

Проучване: Пишем среден 3,15 на пътищата у нас

Среден 3,15 по шестобалната система е оценката на българите за пътищата у нас. Това посочва изследване на „Галъп”, проведено в началото на август – седмици преди трагедията край Своге, и цитирано от bTV.

38% от участници в допитването смятат, че пътищата в България в последните няколко години стават по-лоши, 30% не намират промяна, 27% казват, че пътищата стават по-добри, а 5% не могат да преценят.

Оказва се, че онези, които виждат негативна промяна по отношение на пътищата у нас в последните години, са повече. Ако към тях добавим и онези, които не виждат промяна, се получава сериозен дял на хора, които не намират развитие в последните години. Всичко това свидетелства за тревожна структура на масовото съзнание. Дори и да отчетем традиционния негативизъм по инерция, който се проявява в такива изследвания, картината остава достатъчно обезпокоителна и тя вероятно ще стане още по-обезпокоителна след последния инцидент, посочват от „Галъп”.

„Отговорите, разбира се, са и партийно оцветени и привържениците на управляващите са по-благосклонни, а сред симпатизантите на опозицията и сред дистанцираните от политическия процес мненията са осезаемо по-критични”, отбелязват социолозите.  

Според тях заедно с партийността личат комплексни фактори, като разликите според типа населено място и свързаните с тях разлики във възрастта и материалния статус например.

Различните места в страната имат и различаващо се качество на пътната мрежа. Както може да се очаква, хората с по-неблагоприятна социална перспектива (с по-ниски доходи и образование, в по-малки населени места и на по-висока възраст) са и по-критични – не само по темата с пътищата, но и въобще към политиките на институциите.

Например единствено в столицата еднакви дялове хора виждат позитивно и негативното развитие. На останалите места позитивните оценки са чувствително по-малко от негативните.

Същите тенденции се отчитат и когато респондентите са помолени да дадат цялостна оценка за пътищата у нас по познатата шестобална система. Около една трета дават двойка, а под 1% са онези, които поставят шестица. Обобщената оценка е 3,15.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ