ЧЕЗ въвежда защитни стикери срещу манипулация на електромерите

ЧЕЗ въвежда защитни стикери срещу манипулация на електромерите

ЧЕЗ въвежда защитни стикери срещу манипулация на електромерите

ЧЕЗ въвежда защитни стикери за превенция срещу манипулация на електромерите, съобщиха от пресцентъра на електроразпределителното дружество. 

Стикерите се залепват върху средствата за търговско измерване, в допълнение към познатите пломби, като имат три нива на контрол и много защитни елементи. Това прави фалшификацията или незабелязаната интервенция върху тях практически невъзможна. 

От компанията посочват, че стикерите са изработени по технологии от най-ново поколение и прикриването на нарушението на целостта им е изключено. 
В тях са закодирани елементи, които не подлежат на фалшификация и се виждат само от експерти с подходящо оборудване, преминали обучение за оценка на автентичността и целостта на стикерите. Защитните средства имат вградени 3D мотиви, текстове, триизмерни обекти, променящи се цветове, изображения, предупредителни знаци и са персонализирани с уникален номер. 

Стикерите имат многослойна структура, която се разрушава много лесно при опит за третиране с различни разтворители или при опит за разлепяне, като същевременно издържат при екстремни температури. Те са защитени от специални елементи, чрез които се откриват дори микро прерязвания с тънък скалпел, които са сред честите начини за външна намеса при старите стикери.

За първите седем месеца на 2018 г. са констатирани 4251 кражби на електроенергия, като около 40 на сто от тях са реализирани чрез манипулация на електромери, посочват от компанията. Все по-изобретателните и дръзки кражби, които включват и подмяна на елементи от устройствата за търговско измерване, са принудили дружеството да вземе по-сериозни мерки за защита на електромерите. Въведените стикери са произведени по българска технология.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ