Д-р Данчо Пенчев се връща в РЗИ-София

Д-р Данчо Пенчев се връща в РЗИ-София

Д-р Данчо Пенчев се връща в РЗИ-София

Бившият директор на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев се връща на работа. Новината съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на Нова телевизия

Припомняме, че д-р Данчо Пенчев подаде оставка на 26 октомври без да съобщава мотивите за решението си. Оттеглянето му обаче съвпадна с COVID-скандала на най-високо равнище в държавата. Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев бяха контактни със заразени и след като тестовете им бяха отрицателни, здравните власти им свалиха карантината. Впоследствие Борисов се оказа заразен, а Радев е с отрицателен тест, а Министерството на здравеопазването уточни, че при никакви обстоятелства 10-дневната задължителна карантина не може да бъде сваляна. Д-р Пенчев беше заместен на поста от д-р Илонка Маева, но от вчера столичната РЗИ отново остана без директор, след като в медиите излезе информация, че тя е била в контакт със заразен член на семейството ѝ и е под карантина. 

"При това дифузно разпространение на заразата няма как и нашите служители да не бъдат засегнати. Това е един от проблемите не само за РЗИ-София, но и за другите болници и наши структури в страната. Членове на семейството на д-р Илонка Маева са с положителни проби за COVID-19 и тя е поставена под карантина. Ситуацията е сложна. Радвам се, че д-р Данчо Пенчев се съгласи да поеме ръководството на РЗИ-София като заместник директор",обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  

В момента в София и във всички големи градове тече процес по разкриване на нови COVID легла – по близо 200 във всяка от големите болници и минимум 10  процента във всички останали. "Това изисква постоянна връзка и координация с РЗИ и съм доволен и благодарен, че д-р Пенчер прие отправеното предложение и още от днес ще се включи в работата по осигуряване на легла. Колегите поеха първия удар от началото на пандемията през март. Създадена е организация, която вършеше работа до преди месец, когато започна да се увеличава броят на случаите. Има голям брой хора, които трябва да бъдат обслужени. Очевидно е, че с този състав това няма как да стане. Сега прехвърлихме 20 души от Националния център по обществено здраве и анализи в помощ на РЗИ.  Ползвахме и доброволци, но те са ограничен брой и за определено време и това не може изцяло да реши проблема. Имаме РЗИ-та, в които голяма част от персонала е в пенсионна възраст", заяви доц. Кунчев.  

Той посочи, че в Русе в помощ на болниците ще се включи персонал от медицински сестри от детски градини и училища, тъй като е важно да са с медицинско образование. 

"Разрешението на проблема с недостига на персонал ще се разреши значително, когато има възможност за електронно връчване на болничните листове по електронен път. Това се очаква да стане от следващата седмица. Това ще отпуши процеса и личните лекари ще могат да виждат, че хората са под карантина и да им издават болнични листове", заяви доц. Кунчев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ