До дни частните лаборатории ще правят бързи тестове за коронавирус

До дни частните лаборатории ще правят бързи тестове за коронавирус

До дни частните лаборатории ще правят бързи тестове за коронавирус

Очаква се частните лаборатории да започнат да правят бързи тестове за коронавирус в близките дни. Така наречените PCR тестове се извършват в една верига частни лаборатории в София. Цената на тестването е 120 лева, от които 100 лева са за коронавирус, а 20 лева за грип тип А и тип Б.

„През миналата седмица бяха направени 298 проби, като седем от тях са положителни. Те се били потвърдени и в Националния център по заразни и паразитни болести. Желаещите са повече, отколкото можем да поемем“, обясни пред БНР управителят на лабораторията доц. д-р Росен Михайлов, който е преподавател в Медицинския университет.

„Бързият тест може да отсее повечето хора, да стане по-бързо, но положителните проби трябва отново да се повторят с PCR. Тестовете са различни. С едни се мери антиген, с други се мери антитяло. За мен по-добрите са тези, които мерят антиген – секрет или кръв. Тестът, който сме взели, бързия, той също трябва да се прави в лаборатория, защото има машинка, на която се отчита“, посочи доц. Михайлов.

Според него всеки, който е притеснен, има право да си провери състоянието на организма.

„Хубаво е хората, които се връщат от чужбина, особено от рисковите страни, да минат поне на бърз тест. Не съветвам хора с проявена клинична картина да идват да си правят изследване“, категоричен е доц. Михайлов.  

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ