Доц. Околийски от СЗО: Ваксината срещу COVID-19 трябва да е безплатна

Доц. Околийски от СЗО: Ваксината срещу COVID-19 трябва да е безплатна

Доц. Околийски от СЗО: Ваксината срещу COVID-19 трябва да е безплатна

Коронавирусът губи от своята мощ, но в момента сме свидетели на липсата на внимание и едно формално спазване на правилата. В София и други градове виждам хора с маски на брадичката. Достатъчно е да се спазват старите мерки, не да се правят нови. Това заяви в ефира на БНТ представляващият Световната здравна организация в България доц. Михаил Околийски. 

"Новата учебна година да започне при спазване на всички противоепидемични мерки. Повечето училища имат дезинфектанти, но трябва да има спазване на дистанция. Децата да не се смесват като потоци, а учениците над 12 години е препоръчително да са с маски. Училищното ръководство трябва да прецени дали да се носи маска в час. Дистанционната форма трябва да е краен случай. Но най-вероятно няма да се носят в час, по-скоро от учители в напреднала възраст. Най-важното е да се предпазят децата с хронични заболявания, тежка форма на диабет", каза доц. Околийски. 

Според него безопасното училище предполага намирането на най-добрия интерес за децата и учителите, така че да не се загуби достъпът до качествено образование. Дистанционната форма да е в краен случай. "Децата биха били по-уязвими към ранни сексуални контакти, алкохол, стрес при липса на контакти с връстниците си. От друга страна, загубата на рутина, като това да подготвяш раницата си за училище, изолира детето от околния свят", коментира той. И припомни колко е важно хората да се ваксинират навреме срещу сезонния грип.

"Д-р Тедрос спомена, че имаме шанс като човешки род да се справим с пандемията до края на 2021 г., ако достигнем до създаването на ваксина. Тя трябва да бъде достояние на хората по целия свят. СЗО прави всички усилия всички страни да имат достъп до нея. Ваксината трябва да е безплатна и хората да имат готовност да си я сложат", добави още доц. Околийски. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ