Изграждат третия лъч на метрото от „Красно село“ до Малък градски театър

Изграждат третия лъч на метрото от „Красно село“ до Малък градски театър

Изграждат третия лъч на метрото от „Красно село“ до Малък градски театър

Започна строителството на централния участък от линия 3 на метрото в София. 

Третата линия ще свързва ж.к. „Овча купел“ с центъра и ж.к. „Васил Левски“. Тя ще бъде с дължина от 16 км и по нея ще има 12 метростанции, информира агенция Фокус.

Първият етап от проекта за разширение на метрото е с дължина 7,8 км, с 8 метростанции и включва трасето от бул. „Владимир Вазов“ до кв. „Красно село“. Той е на обща стойност 398 млн. евро.

Вторият етап е с дължина 3,8 км с 4 метростанции, от кв. „Красно село“ до ж.к. „Овча купел“, Околовръстното шосе и жп линията София-Перник в кв. „Горна баня“, на обща стойност 102 млн. евро.

По трасето в централната градска част, от бул. „Владимир Вазов“ до кв. „Красно село“, се оформят строителни площадки само на малки участъци в района на станциите, без да се разкопават улиците в останалата част, където са тунелите. 

При започването на работата на тунелопробивната машина кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че 130 хил. души дневно ще използват третата линия на метрото през 2019 г. За тази линия Столична община отделя около 100 млн. евро от бюджета си.

Кметът посочи, че метрото е най-големият транспортен и екологичен проект за София, който променя градската среда и създава по-големи удобства за гражданите.

По думите ѝ проектът за столичното метро от години е признат от ЕК, подкрепя се изключително много и се дава за пример. Йорданка Фандъкова уточни, че тунелопробивната машина ще позволи линиите на метрото да се строят по-бързо и да не се разкопава целия град. Тя допълни, че движението в София ще бъде затруднено само частично - на местата, където ще бъдат станциите.

Машината трябва да стигне от метростанция "Красно село" до метростанция "Малък градски театър "Зад канала" в края на 2018 г., като през втората половина на 2019 г. се да бъдат изградени 12 км с 12 метростанции от третия метродиаметър. 

Кметът обясни, че 21% от дейностите по строителството на 8 метростанции от третия лъч са изпълнени и след 2 месеца ще започне строителството на още 4 метростанции от ж.к. „Овча купел“ до квартал „Горна Баня“. Йорданка Фандъкова посочи, че с построените линии на метрото се спестяват 75 хил. тона годишно вредни емисии във въздуха. 

Изпълнителният директор на „Метрополитен“ Стоян Братоев заяви, че в края на месец май бул.„Патриарх Евтимий“ в столицата ще бъде пуснат за движение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ