КНСБ: Искаме достойно възнаграждение за българските командировани работници

КНСБ: Искаме достойно възнаграждение за българските командировани работници

КНСБ: Искаме достойно възнаграждение за българските командировани работници

КНСБ застава зад предложението на Европейската комисия в директивата за командированите работници понятието "минимални ставки на заплащане" да се замени с "възнаграждение". Това се казва в позиция на най-голямата обществена организация, изпратена до министъра на труда Бисер Петков, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Според медийни публикации това ще бъде и една от темите, които ще бъдат обсъждани по време на визитата на френския президент Еманюел Макрон в България, се посочва в съобщението.

Замяната на тази формулировка ще позволи на българските работници да получават достойно възнаграждение, равно на това на техните западноевропейски колеги, и е в пълен синхрон с основната позиция на синдиката - "равна заплата за равен труд".

Според КНСБ командироването на работници е важен принос за подобряване на икономическото сближаване в Европа. В много случаи обаче тази практика се използва като инструмент за социални измами и дъмпинг.

"Ние нямаме обяснение защо, след като се приеха от българската държава промени в Кодекса на труда през 2016 г., в сила от 1 януари 2017 г., при обсъжданията на предложенията на Европейската комисия за промяна на Директивата за командировани работници, българските власти остават с резерв към предложенията на Европейската комисия", се отбелязва в писмото на синдиката до министър Бисер Петков.

Отхвърлянето на предложението да се заменят "минималните ставки" на заплащане с понятието "възнаграждение" означава, че България подкрепя принципът на свободата на предоставяне на услуги с приоритет пред свободата на упражняване на правото на труд в Европейския съюз и произтичащите от това право на достойно заплащане, право на безопасни и здравословни условия на труд. Не трябва да се забравя, че командироващите дружества, упражнявайки свободата на предоставяне на услуги на европейския пазар, осъществяват тези услуги чрез труда на командированите работници, допълва КНСБ в своята позиция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ