Правосъдният министър може да иска оставка на главния прокурор, реши КС

Правосъдният министър може да иска оставка на главния прокурор, реши КС

Правосъдният министър може да иска оставка на главния прокурор, реши КС

Конституционният съд единодушно реши, че министърът на правосъдието може да иска предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Решението беше прието единодушно с 10 гласа. Предстои публикуването на мотивите към него.

"Разпоредбата на чл. 130 в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129 ал. 3 т. 5 от Конституцията", се казва в решението на съда. 

Питането на Министерския съвет до Конституционния съд беше направено след като ВСС отказа да разгледа по същество предложение на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. 

Припомняме, че през последния месец министърът на правосъдието Надежда Йорданова Припомняме, че министър Надежда Йорданова вече многократно заяви, че има готовност да внесе във Висшия съдебен съвет сигнали за нарушения на Иван Гешев и да иска мандата му да бъде прекратен предсрочно, ако Конституционния съд допусне това.

Междувременно, Надежда Йорданова беше поканена вчера от Антикорупционната комисия да даде обяснения във връзка с твърденията ѝ за сигнали за различни нарушения от страна на главния прокурор Иван Гешев, както в рамките на настоящия му мандат, така и в предходните му професионални действия. В края на януари КПКОНПИ поиска заверени копия за тези сигнали, които обаче не са получени в комисията. Министър Йорданова е заявила, че няма да отговори на поканата, защото "не е налице законно обоснована причина за това", информират от пресцентъра на правосъдното министерство. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ