CMГ отново с най-висок бал за прием след 7-ми клас в София

CMГ отново с най-висок бал за прием след 7-ми клас в София

CMГ отново с най-висок бал за прием след 7-ми клас в София

За поредна година Софийската математическа гимназия е училището с най-висок минимален бал за кандидатстване след седми клас в столицата - с 483,5 точки, от максимум 500. Оттам са и петимата столични кандидат-гимназисти с максимален бал. Те са пожелали да останат да учат в същото училище. Това показва първото класиране за държавния план-прием в гимназиите, което беше публикувано днес, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева. 

И тази година най-желаните паралелки след седми клас в София са с профила "Чужди езици" - английски и испански. Най-много ученици са поискали да учат в Първа английска езикова гимназия - 2163. На второ място е 22-ро Средно езиково училище "Г. С. Раковски", което през миналата година беше първенец в класацията. Следват 164-та Гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес" и 32-ро Средно училище с изучаване на чужди езици "Св. Климент Охридски". 

Най-предпочитаните професионални училища са Националната търговско-банкова гимназия със специалността "Електронна търговия", с изучаване на английски език, и Националната финансово-стопанска гимназия със специалността "Икономика и мениджмънт", с изучаване на английски език. Те са посочени от 1286 ученици. През миналата година Националната търговско-банкова гимназия отново беше водеща, но със специалността "Банково дело" с изучаване на английски език. 

На следващо място в предпочитанията на седмокласниците е 51-во Средно училище "Елисавета Багряна" - специалността "Компютърна графика", с изучаване на английски език. След него е Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов", със специалността "Системно програмиране" с изучаване на английски език. 

Първите девет училища в София с най-висок минимален бал са същите, както през 2020 г. Списъкът води СМГ "Паисий Хилендарски". Тази година 51-ро Средно училище "Елисавета Багряна" измества 31-во СУЧЕМ "Иван Вазов" и заема десетото място. 

11 041 ученици от София са участвали в националното външно оценяване след седми клас по български език и литература. По математика те са 10 995. Подалите заявление за класиране са 10 484. От тях 1088 не са класирани, защото балът им не е достатъчен за паралелките, които са пожелали. Те ще участват автоматично във второто класиране. Свободните места след първото класиране в София са 1098. 

В държавния план-прием след завършено основно образование в столичните училища са обявени 409 паралелки. От тях 225 са профилираните, а 184 - професионалните. 

Седмокласниците могат да проверят къде са приети, като въведат входящ номер и код за достъп на интернет адрес: https://priem.mon.bg. Учениците, приети на първо класиране, могат да се запишат от 14 до 16 юли т.г., включително. В същия срок могат да подадат заявление за участие във втория етап на класирането тези, които не са доволни от първи етап. Това става в училището, в което вече са класирани. Списъците с приетите на второто класиране ще бъдат обявени на 20 юли. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ