МОН ще прави общ електронен облак за обучение

МОН ще прави общ електронен облак за обучение

МОН ще прави общ електронен облак за обучение

За дигитализацията на образованието имаме завършена система, която е изключително добра като ниво - всички регистри и цяла електронна деловодна система, която включва всеки ученик и учител, за добрата комуникация в образователната система. Отворили сме и обществената поръчка за създаването на общ електронен облак за обучение за цялата образователна система. Това заяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков на срещата Powers Summit, наречена "Българският Давос", която се организира от фондацията Webit и от Атлантическия клуб в България. 

Министър Денков обясни, че този общ електронен облак за обучение ще включва както възможности за създаването на ново съдържание, така и достъп до всички съществуващи електронни ресурси - "Кан академия", "Уча се", а издателствата, които са готови да предоставят образователно съдържание, ще получат съответния портал до тази система. Тя ще може да се използва от всеки ученик и учител, но и всеки иновативен учител ще може да използва налични форми, за да създаде собствено съдържание, което да отговаря на определен образователен стандарт, предава БТА. 

"Предвидени са средства, и през 2022 г. трябва да подготвим много внимателно следващия етап от развитието на нашата дигитална платформа", каза образователният министър. Той уточни, че вероятно започването на проекта ще бъде през 2023 г. Тази платформа ще е свързана с персонализираното обучение и с елементите на изкуствения интелект. 

По отношение на учебното съдържание, министър Николай Денков обясни, че продължаваме да сме фокусирани изключително върху фактологията и върху възпроизвеждането на факти, и това ще трябва да се промени.

"В следващите месеци, заедно със социалните партньори и с неправителствените организации, трябва да променим съдържанието, и най-вече в учебниците, заедно с квалификацията на учителите", добави образователният министър.

По повод на кризата с коронавируса, министър Денков каза, че трябва да се търси решение, което да пази и здравето, и образованието, а не едното да е за сметка на другото. Той призова представителите на политическите партии да му съдействат за подкрепа на образованието в здравната криза.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ