Николай Павлов след разпита: Не съм обвиняем. Абсолютно изрядни сме

Николай Павлов след разпита: Не съм обвиняем. Абсолютно изрядни сме

Николай Павлов след разпита: Не съм обвиняем. Абсолютно изрядни сме

Не съм обвиняем. Това заяви бившият шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов след разпита в Софийската градска прокуратура, продължил четири часа и половина.

"Обясних как функционира газовия пазар. Не съм обвиняем. Нормално е, в крайна сметка, да продължи толкова разпитът, защото е специфичен бизнес. Трябваше да отговоря на всички въпроси. На всички въпроси съм отговорил, касаещи договорите и доставките. Нямам притеснения, защото сме абослютно изрядни. Този бизнес се регулира и от регулатора, няма какво да се притесняваме", заяви Николай Павлов, цитиран от Дарик

Припомняме, че Павлов и целият борд на директорите на "Булгаргаз" бяха отстранени в края на миналия месец, а наследникът на поста му - Иван Топчийски, определи като нелогичен начинът, по който е била увеличена цената на газа. 

Той отговори на енергийния министър Александър Николов, че са оставили компанията в изрядно състояние - с платени сметки, с предплатен газ към азерската газ, на 60%, както е съгласно договорът с "Газпром" предплатени доставки. По думите му, топлофикационните дружества трябва да се компенсират, тъй като поради мораториумът цените са били замразени и ще се отвори дупка, която ще се отрази на "Булгаргаз". Павлов обаче уточни, че това не може да се приписва на старото ръководство, защото то е оставило дружеството в отлично финансово състояние.

"Топлофикационните дружества няма да издържат, ако не се направят компенсации", коментира още Павлов.

От думите му стана ясно, че пред прокуратурата той е обяснил как става ценообразуването, за дейността на КЕВР, както и за Наредба 2. "Министърът на енергетиката започна да проглежда как става ценообразуването - "Булгаргаз" не може да си измисля цени", подчерта бившият шеф на дружеството.

По думите му, в момента бизнесът е жив, защото "Булгаргаз" продава на далеч по-ниски цени, отколкото на действащите цени на европейските пазари - свидетелство за това са рекордните продажби.  "Голяма чат от бизнеса изнася и печели", заяви той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ