Антикорупционната комисия внесе иска за отнемане на имущество на Галя и Иво Прокопиеви

Антикорупционната комисия внесе иска за отнемане на имущество на Галя и Иво Прокопиеви

Антикорупционната комисия внесе иска за отнемане на имущество на Галя и Иво Прокопиеви

Антикорупционната комисия внася искова молба в Софийския градски съд срещу Иво Прокопиев и Галя Прокопиева, за отнемане на незаконно придобито имущество в размер на 451 476.59 лв. Претендира се отнемане на парични суми и акции, вкл. такива, придобити в САЩ, Германия, Япония и Люксембург.

По това производство, на 17 февруари 2020 г. Софийският градски съд уважи искане на КПКОНПИ за обезпечение на бъдещ иск срещу двете лица, поради установено значително несъответствие между имущество и доходи за 10-годишен период - от 15 август 2008 до 15 август 2018 г. С определението на съда са наложени запори на акции, на банкови сметки, както и на моторна лодка „Merry Fisher 795 Marlin“.

Срещу Иво Прокопиев и Галя Прокопиева има и друго производство - за отнемане в полза на държавата с цена на иска в размер на 198 927 389,22 лв. Искането е внесено от КПКОНПИ в Бургаския окръжен съд през 2018 г. и по него е образувано гражданско дело. Наложените обезпечителни мерки по това дело касаят възбрани върху недвижими имоти, както и запори върху притежавани акции. През март 2020 г. по делото са наложени и допълнителни обезпечителни мерки - възбрани върху недвижими имоти в София и Балчик, собственост на дружества, контролирани от „Алфа Финанс холдинг“ АД.

От Антикорупционната комисия претендират допълнителни възбрани поради непосредствена опасност от разпореждане с имотите. По никое едно от производствата, касаещи Иво Прокопиев и Галя Прокопиева, не са претендирани и предприемани каквито и да е действия, свързани с издателската им дейност и с имущество, принадлежащо на „Икономедиа“ АД. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ