Нови правила за предписване на лекарства за онкоболни

Нови правила за предписване на лекарства за онкоболни

Нови правила за предписване на лекарства за онкоболни

Нови правила за предписване на лекарства за злокачествени заболявания, предлага здравното министерство. Предвижда се протоколите от решенията на комисиите, които предписват терапиите, да се подават електронно, съобщава БНТ. Така ще се следи ефекта от лечението и ще се ограничат възможностите за грешки и злоупотреби.

Целта е да се осигури възможност за по-голям контрол на здравната каса върху разходите за онколекарства.

Голяма част от онкологичните болници в страната разходват лекарствата неефективно, показват резултатите от проверките на медицинския одит през миналата година. 

"Разтварят се 450 грама. Съгласно това, което ви е определено от онкологичната комисия, са 400 грама. Останалите 50 грама се унищожават", обяснява Емил Велчовски, главен секретар на Изпълнителна агенция "Медицински одит" и пояснява, че болниците могат да събират остатъците от медикаментите и да ги прилагат на други пациенти. Може също да се съчетава лечението на няколко болни със сходна терапия и те да се приемат групово, за да може да се използва максимално съответното лекарство, предлага д-р Сотир Караниколов - управител на КОЦ-Шумен.

Здравната каса е предприела мерки за решаване на проблема и вече плаща за доза, а не за опаковка използвано лекарство.

Болниците ще трябва да описват и всички остатъци от медикаменти ежедневно, а не както досега веднъж месечно. В момента правилото важи само за скъпоструващите такива.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ