Община Карнобат отказва да даде язовирите си на държавата

Община Карнобат отказва да даде язовирите си на държавата

Община Карнобат отказва да даде язовирите си на държавата

Община Карнобат отказва да прехвърли язовирите си на държавата и ще продължава да ги стопанисва самостоятелно, съобщиха от пресслужбата на общината.

Запазваме контрол върху язовирите си, за да спасим поминъка на зеленчукопроизводители, овощарите и рибовъдците, обяснява кметът Георги Димитров. Общината ще отговаря за целостта и изправността на всичките си 72 язовира, ангажира се той.

Приходите от отдаването под наем на язовирите не са високи, около 100 000 лева годишно, но водоемите осигуряват единствения поминък на хора от общината, които се занимават с рибарство или с интензивно земеделие, т.е. със зеленчукопроизводство и овощарство, казва още кметът.

Без язовирите поливането на обработваемите площи е обречено, добави кметът.

В момента община Карнобат е задължена по закон да почиства от храсти и дървета, намиращи се в 500 метровата зона след язовирните стени. Ако този ангажимент не се изпълнява, държавата налага глоби, които се покриват от общинския бюджет. Нито една институция не поддържа редовно следващите метри от коритата на реките, т.е. речните корита извън 500 метровата зона остават без постоянен надзор, а глоби за подобни примери на безстопанственост няма, посочва градоначалникът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ