Омбудсманът започва кампания "Без такса в детските градини"

Омбудсманът започва кампания Без такса в детските градини

Омбудсманът започва кампания "Без такса в детските градини"

Омбудсманът Мая Манолова дава начало на кампанията "Без такса в детските градини", съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.
Кампанията за отпадане на таксите в детските гранитни ще стартира в Деня на детето, 1 юни.

"Започваме кампания срещу таксите в детските градини. Макар да има законов текст, който да казва, че предучилищното обучение е задължително, особено за 5- и 6-годишните и съответно е безплатно, има множество общински съвети в България, които са въвели такси. Месечните вноски се явяват препятствие пред много български деца да посещават забавачки", коментира Мая Манолова.

Тя се позовава на статистика, според която децата, които са ходили в детска градина и са били обхванати от системата на предучилищното образование, много по-трудно отпадат от училище.

"Ако приемем, че отпадането на децата от училище е един от основните проблеми, които стоят пред България, сме длъжни да подкрепим родителите с безплатни форми на предучилищно образование", смята омбудсманът.

"Продължаваме с кампанията за защита на децата сираци. Има български деца, които са само с един родител или изобщо без родители, които не са подкрепени от българската държава, заради проблеми със законодателството, включително не получават стипендии след VIII клас, заради други неразумни текстове в подзаконовата нормативна база. Така че, това е другият проблем, който е на нашето внимание", е посочила Мая Манолова.

Акцент в работата на омбудсмана са и промените в Закона за висшето образование, така че връзката между ВУЗ-овете и специализираните средни училища у нас да бъде законово регламентирана в интерес и на ВУЗ-овете, и на иновативните техникуми.

Оглавяваната от нея институция започва работа и по изготвянето на първия доклад за правата на детето, който ще бъде внесен в Народното събрание в края на тази година.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ