Отпускат 9 млн. лева за заплати на работниците от "Автомагистрали - Черно море"

Отпускат 9 млн. лева за заплати на работниците от Автомагистрали - Черно море

Отпускат 9 млн. лева за заплати на работниците от "Автомагистрали - Черно море"

9 милиона лева от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" ще отидат за заплати на работниците от шуменската фирма "Автомагистрали - Черно море" АД. Това съобщи пред протестиращите регионалният министър Виолета Комитова, което сложи край на близо 4-часовия протест под прозорците на министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"Това, което зависи от регионалното министерство ви го обявявам най-отговорно, а именно, че до края на тази седмица по сметките на вашата фирма ще постъпят 9 милиона", заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков.

"Вярно е, че това е малка част от всичко, което се дължи за вашия труд, за което ние сме ви благодарни не като министерство, а като граждани на България. Повярвайте, ние сме в ситуация, в която търсим начин плащането да се случва и се натъкваме на документи, които ограничават това плащане, макар и парите да са осигурени. Има различни начини да се измъкнем от тази ситуация, предложили сме на вашите представители много инструменти и освен тези 9 милиона до края на седмицата по сметката ви, ние ще намерим и други пари, които също ще се разплащат в кратки срокове. Не ги очаквайте все пак утре", допълни той. 

От своя страната регионалният министър Виолета Комитова заяви: "Натъкнахме се на много проблеми, заварени проблеми, може би и капани, скроени от предишни управляващи, но няма да се оправдавам с това. Аз съм с вас с вашата стачка, нищо, че съм в сградата, разбирам вашите притеснения. Всичко това е една каша, завлякла много хора във вихъра. Благодаря ви за търпението".

От синдиката заявиха, че са имали градивни разговори с МРРБ и вече има "светлина в тунела".

Припомняме, че днешният протест на работниците от дружеството "Автомагистрали - Черно море" беше заради неизплатени заплати, както и заради 37 милиона лева, които държавата дължи на дружеството за ремонт на отсечка между Стара Загора и Чирпан от автомагистрала "Тракия". Протестиращите бяха подготвили позиция до президента Румен Радев и премиера Стефан Янев, в която отново настояват да получат дължимите им 36 милиона лева, в противен случай твърдят, че 800 работници ще останат на улицата. Около обяд напрежението на протеста ескалира и група от протестиращите се опита да влезе със сила в сградата на регионалното министерство, което доведе до намесата на полицията.

"За фирмата най-големият проблем, освен заплатите, е доставката на материали, защото ние имаме текущи обекти, които не можем да захранваме с материали и така се получава забавяне на изпълнението", заяви един от протестиращите пред камерите на БНТ.

По-късно представители на протестиращите работници и служителите на "Автомагистрали-Черно море" и "ИСА 2000" влязоха на среща в регионалното министерство за разговор с ресорния министър Виолета Комитова и в крайна сметка резултатът от срещата беше в полза на протестиращите работници. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ