Отварят за посетители архива на Държавна сигурност – за първи път от 1944 г.

Отварят за посетители архива на Държавна сигурност – за първи път от 1944 г.

Отварят за посетители архива на Държавна сигурност – за първи път от 1944 г.

Утре Комисията по досиетата организира там Ден на отворените врати. В Централизирания архив се съхраняват над 15 км архивни документи на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Освен тях утре ще бъдат показани още саморъчно изработеният печат на ДПС и тайникът на дипломата Иван-Асен Георгиев.

"В тези два корпуса има 22 архивохранилища, в които е този над 15 км архив и това е само архивът на хартиен носител. Иначе тук са над 3 млн. документа на различни носители. Има филми, има видео, има CD. Най-различни носители. Тук е и така наречената картотека. Която е също едно от основните хранилища, защото там се съхраняват над 2,5 млн. карти и картони, регистрационни дневници, документи за унищожаване. Тоест документите, чрез които категорично се доказва принадлежността на лицата, на хората към ДС. За първи път хората ще имат възможност да видят този масив. За първи път от 44 година решихме да го отворим", разказа пред БНТ Екатерина Бончева от Комисията по досиетата.

"За обща информация - обектите са много повече на брой от сътрудниците. Тоест ДС е разработвала кого ли не. Кого ли не. Това е ролята на ДС - да държи народа в подчинение, да знае всичко за него и да може да го спира в развитието му, ако нещо е сбъркал партийната линия. В регистрационни дневници няма вписани имена, а само псевдоними. Някъде около 62-ра година са установили, че много от агентите вече не им вършат работа, че са изживели времето си и са свалени от отчет. За сметка на това вербуват агенти с друга насоченост, с други задачи и 62-ра година имаме много протоколи за унищожаване на документи, а 64-та година се прави пререгистрация", коментира Мария Бонева, директор на дирекция "Архив".

Въпреки разпространения мит, че освен дела са унищожавани картони, това не е вярно. В Първо главно управление има унищожавани картони. Няма нормативен документ обаче, който да им разрешава това, но са го правели", казва още Мария Бонева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ