Пчелари излизат на протест

Пчелари излизат на протест

Пчелари излизат на протест

Пчелари от цялата страна излизат на протест пред Министерство на земеделието, храните и горите. Основните им искания са да бъде изплатена държавна помощ "de minimis" заради ниските добиви и загубите през тази година и да се уреди трайно субсидиране в сектора, съобщава БНТ.

Пчеларите настояват още да се замени отпуснатото от министерството обезщетение от 5 лв. на пчелно семейство  с 40 лв. Те искат също и да могат да бъдат субсидирани всички регистрирани пчелни семейства през новия програмен период.

Пчеларите държат и за яснота по отношение ограничаването на използването на пестициди в земеделието, основна причина за измирането на пчелите. "Проблемът с отравянето на пчелите е голям, хиляди загиват при използването на опасни пестициди. Затова пчеларите настояват и да се създаде акредитирана лаборатория, която да прави анализ", каза Михаил Михайлов, председател на Обединения пчеларски съюз пред БНТ.

Обединението на всички дружества говори за сериозността на проблема. Това коментира Добрин Добрев, председател на Съюза на пчеларите в Добрич. Ние сме единствените земеделски стопани, които нямат равностойно подпомагане, каквото имат всички останали, допълни той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ