Пловдив: Премахват "незаконни" кашпи със зеленина от улиците

Пловдив: Премахват незаконни кашпи със зеленина от улиците

Голяма част от растителните видове, с които много от заведенията в централната търговска част на Пловдив украсяваха външните зони за обслужване на клиенти, изчезнаха през август. Причината се оказа не жегата, а проверки и издадени предписания на Общинския инспекторат, съобщи пловдивският сайт „Под тепето“.

От уличките, които пресичат Главната улица, както и в квартала на творческите индустрии бяха прибрани множество саксии и кашпи с вечнозелени и цъфтящи видове. В това число мини градинки от конкурса "Засади Капана".  Останаха само каскадни петунии и мушкато в пирамидите, които цъфтят в най-оживените градски зони, поставени от общинското предприятие "Градини и паркове".

Според сайта са махнати само саксиите, поставени от граждани и предприемачи.

Озеленяването на външните части на заведенията трябва да бъде включено в схемите на масите за външно сервиране на всяко едно от заведенията. Самите схемите за тази зона на града се одобрява от Голяма община, обясни кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Проверките, които се извършват от Пловдивския общински инспекторат, са периодични и се отнасят за спазването на общинските наредби. По време на въпросните инспекции, много от собствениците на заведения са получили предписания за временно премахване на саксиите до въвеждането им в схемите.

Ако собствениците на заведения държат да имат зелени растения в пространството, за което заплащат тротоарно право, то саксиите трябва да бъдат описани в съответната схема и одобрени от съответната комисия, обясниха оторизираните органи.

Източник: Под тепето

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ