Поетапно отварят врати детските градини и яслите

Поетапно отварят врати детските градини и яслите

Поетапно отварят врати детските градини и яслите

От днес детските градини и яслите в страната поетапно възстановяват дейността си. Общините сами ще вземат решение кога точно да отворят градините в периода от 22 май до 1 юни, като се съобразят с въведените противоепидемични мерки. В София, Пловдив и Бургас те ще заработят в първия ден след празниците, на 26 май.

Медицински бележки за здравословното състояние на децата няма да се изискват, но родителите трябва да попълнят декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, с което да декларират, че са запознати с всички мерки, които се предприемат в детската градина.

Идеята на кабинета е в групите да има между 10 и 12 деца, но ограничение към момента няма да се поставя. Ще бъде осигурена дистанция между различните групи и персонала, а температурата на децата ще бъде мерена всяка сутрин. 

В София днес врати ще отворят само няколко от частните детски градини. В една от тях директор е Илонка Горанова. "Градината е дезинфекцирана, персоналът е инструктиран, взети са всички противоепидемични мерки. Първият ден децата ще бъдат малко. В групите ще има не повече от 4-5 деца. Ние очакваме постепенно до началото на месец юни да се включат 80% от децата", каза Горанова пред БНР. 

От образователното министерство призоваха, ако родителите имат възможност, да оставят децата си вкъщи. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ